What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/09/28

SVADISTHANA - SZAKRÁLIS CSAKRA

A csakrákat részletesen bemutató sorozatunk második fejezetében a SVADISTHANA-ról, vagyis a SZAKRÁLIS-, vagy SZEXCSAKRÁ-ról olvashattok.


"....ELNEVEZÉSEI: szexcsakra, szakrál csakra, svadisthana csakra (a szankszkrit sva: saját és a s adisthana: hely szavakból)

ELHELYEZKEDÉSE: a nemi szerveknél

ENDOKRIN MIRIGYEI: petefészek, herék

HORMONAI: a szexuális hormonok: nőknél az ösztrogén és a progeszteron, férfiaknál a tesztoszteron

HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: nyelv, nemi szervek, izmok

SZÍNE: a narancs, mint a szinkör meleg pólusa

MANTRÁJA: vam (vangnak ejtve)

MEGERŐSÍTÉSEI: közeledem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet

TANULÁSI FELADATA: odaadás, belebocsátkozás valamibe

SZIMBOLIKÁJA: a növekvő Hold, mint minden folyadék uralkodója

KÖVEI: borostyán és karneol

ILLOOLAJAI: kardamon, szantálfa, ylang-ylang


E csakra fő témája a férfi-női polaritás, amely egy harmadik témán -például a kapcsolaton, a szerelem hatalmán - keresztül oldódik fel, összekapcsolva a két pólust. A férfi és női princípiumok polaritása nemcsak szexualitáshoz vezet, hanem tudatunk kialakulásához is.

A szexcsakra a gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és szenvedéseiért. Fontos tudnunk, hogy a férfi és női szexualitás alapvetően más módon fejeződik ki. A nőknél például gyakran szorosan összetartozik a szerelem és a szexualitás, a férfiaknál viszont ez a kettő sokszor külön működik. Úgy tűnik a nőknél erősebb a kapcsolat a szív-, és a szexcsakra között, mint a férfiaknál, akiknél viszont a szex-, és a köldökcsakra kapcsolódik össze szorosabban, amely maga után vonja a szexualitás és a hatalom témaköreinek összefüggését. A gyökércsakra szintjén a mindennapi életről, az életben maradásról volt szó, ahol az "én" állt a középpontban, a második csakra szintjén viszont az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak. Az életbenmaradási ösztönt a szexuális ösztön követi. Ez maga után vonja a kapcsolatokat is, amely a pénzkereséssel (gyökércsakra) együtt a nyugati ember legnagyobb problémái közé tartozik.

A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között valamint a szenvedély kezelése.

A modern pszichológiában Sigmund Freud foglalkozott behatóbban e csakrával. Álmai segítségével rájött, hogy a szexuális problémák gyakran először pénzügyi problémaként jelentkeznek az álomban. A pénzgondok és a túlzott birtoklási vágy mindenesetre összefüggnek a köldökcsakrával. A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.


A SZEXCSAKRA BETEGSÉGEI

A szexcsakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll. Ezenkívül a termékenység, a női és férfi identitás azok a területek, amelyeket ezen a síkon kell megoldanunk. Ahogy minden csakránál, itt is fel kell oldani a régi félelmeket, amelyek itt a szexualitással kapcsolatosak. A legtöbb betegséget a kapcsolati problémán kívül az okozza, hogy nem szeretjük eléggé magunkat. A puritán társadalmakban a szexcsakra energiái gyarkran elzáródnak. Az elutasítástól való félelem gátolja a csakra működését, ami görcsös testtartáshoz vezet. Ezen testi síkon úgy segíthetünk, hogy járás közben tudatosan előre nyomjuk a medencénket, ezzel erősítve a csakrát.

E csakrához a petefészek és a here tartozik mint endokrin mirigy, s ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfihormonok. Ez a három hormon kihat a testalkatra, a fiziológiára és a lélekre is, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat. Ezen hormonok kiválasztását az agyalapi mirigy szabályozza.

A SZEXCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ FIZIKAI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:

Bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzések, gyomornyálkahártya-gyulladás, hajproblémák, hemorrhoidák, hereproblémák, hízás, hólyaggyulladás, impotencia, méhmióma, méhproblémák, mellproblémák, menstruációs problémák, petefészekciszták, petefészek-fájdalmak, prosztatapanaszok, szexuális zavarok, vaginizmus, változó korral járó kellemetlen érzetek.

A SZEXCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:

Étvágytalanság, étkezési zavarok, kapcsolati problémák, kreativitási problémák..."


A BETEGSÉGEKRŐL BŐVEBBEN A MOSTANI BEJEGYZÉSHEZ IS FELHASZNÁLT VOLLMAR KÖNYVBEN (Vollmar, 2002 pp. 35-44) OLVASHATTOK.



No comments:

Post a Comment