What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/10/04

MANIPURA - KÖLDÖKCSAKRA


"...ELNEVEZÉSEI: köldökcsakra, solar-plexus, hara, manipura ( a szanszkrit mani: ékszer, gyöngyszem és a pura: város szavakból).
ELHELYEZKEDÉSE: a köldöknél
ELEME: tűz
ENDOKRIN MIRIGYE: hasnyálmirigy
HORMONAI: inzulin, glucagon
HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: szem, gyomor, máj, epehólyag
SZÍNE: sárga
MANTRÁJA: ram (rangnak ejtve)
MEGERŐSÍTÉSEI: Én vagyok én, Pozitívan harcolok. Kimutathatom az agressziómat.
KÖVEI: jáde, tigrisszem, citrin,
ILLÓOLAJAI: bergamott, cajeput

ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:
C. G. Jung szerint e csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy ha elöntik az érzések, a szenvedélyei áldozata lesz. A tudat fejlődése itt a nyers szenvedélyek tudatos alakításáról szól. A köldökcsakra az "én" energiát fejezi ki és érzéseinket irányítja. Pszichológiai szempontból azt a síkot jelenti, ahol az ember tudatába kerül érzéseinek. Így az érzelmi kielégülést itt sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti.

A köldökcsakra energiáinak segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal és belső világunkkal is. Kénytelenek vagyunk harcolni, így szembesülünk saját agressziónkkal is.
Minden harcművészeti ágban különös figyelmet fordítanak a harcos köldökcsakrájának edzésére. Ez nemcsak testünk súlypontja, hanem az életenergia középpontja is. Nem véletlen, hogy Japánban úgy követik el a harakirit, vagyis a rituális öngyilkosságot, hogy kardot döfnek a hasukba. Számukra itt székel az életenergia. A hara az erő központja, amit lángként képzelnek el. Aki ezt a belső lángot a köldökcsakráján vizualizálja, az céltudatos lesz, s ezzel külső és belső egyensúlyra is szert tesz.

Ismeretes a világ köldöke (görögül:omphalos) fogalom is. Ez is azt fejezi ki, hogy a köldök középpont és erőhely is egyben.
Társadalmunkban az energia legfőbb szimbóluma azonban a pénz. A pénz körül forog minden, ez a világ köldöke, ezért érthető, hogy a pénz nemcsak a gyökér-, és szakrális, de a köldökcsakrához is tartozik.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz viszont világít is, hogy lássunk, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől a legtöbben félünk. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Aki meg akarja valósítani önmagát és elképzeléseit, annak erősítenie kell a köldökcsakráját. Gyenge harmadik csakrával nem lehet élni a mi társadalmunkban.
Mindebből következik, hogy az önbizalom, az egoizmus és a nárcizmus is a köldökcsakrához tartozik.

A KÖLDÖKCSAKRA BETEGSÉGEI:
E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. Így elnyomott agressziója önmaga ellen irányul és hosszú távon fekélyeket okoz.

Testi síkon az emésztés tartozik ide. A táplálékot úgy emésztjük meg, ahogy az érzéseinket.
Tágabb értelemben az optikai benyomásokat is megemésztjük. Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátő ezért csak a közel lévő dolgokat "emészti" meg, a távollátó pedig a messze lévőket.

Amint látjuk, a köldökcsakra témái gyakran összefüggnek tetterőnkkel és érzelmeink kezelésével. Ha ezekkel van gond, akkor mindig zavarok vannak a köldökcsakrában is, amelyeket a megfelelő gyakorlatokkal csökkenteni lehet.
A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ebben az esetben a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát, ami hosszútávon mérgezéshez vezet.
A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.

A KÖLDÖKCSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:
Ehhez a csakrához olyan belső szervek kapcsolódnak, mint például a hasnyálmirigy, a máj, a lép, a gyomor és a vékonybél. Ez az emésztés témájára utal- szimbolikus értelemben is arról van szó, hogyan emésztjük meg érzéseinket.
A csakrához tartozó belső elválasztású (endokrin) mirigy a hasnyálmirigy. Többek között inzulint és glucagont termel, valamint különböző emésztő enzimeket. Az inzulin a glukózfelvétel révén irányítja a sejtek és az izomzat aktivitását. A cukorbetegeknél mesterségesen kell szabályozni a test glukóz-, és inzulinháztartását, mivel a köldökcsakrájuk energiája erősen blokkolt.

A KÖLDÖKCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ FIZIKAI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:
cukorbetegség, emésztési problémák, epepanaszok, evési problémák, gyomorégés, gyomorfekély, hízás a hasra, májbetegségek, rekeszizom-problémák, szemproblémák

A KÖLDÖKCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:
A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Haragunkat és dühünket vagy azért nem fejezzük ki, mert félünk, hogy elveszítjük mások szeretetét, vagy az agresszív érzelmek irányítanak bennünket. A kiegyensúlyozott köldökcsakra segítségével megfelelő módon tudjuk kifejezni érzéseinket. Megtaláljuk a módját, hogy ne nyomjuk el érzéseinket, és tudatosan ki is fejezzük őket. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Ez erősíti a tetterőt és az öntudatot.
Dühkitörések, harag, hatalmi visszaélések, hisztéria, kisebbségi komplexus, mazochizmus, szadizmus, szégyenlősség..." (Vollmar: 2002, pp. 44-51)




No comments:

Post a Comment