What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2011/01/27

TOROKFÁJÁS

A cím a visuddha (torokcsakra) egyik klasszikus betegségére utal, az alábbi - jó hosszú- idézet, meg ezen betegség kristályterápiás gyógymódjára.

"... A torokfájást kiválthatja hangunk megeröltetése, irritáció (például cigarettafüst), fertőzés (légúti betegség, torokgyulladás) vagy
pajzsmirigyproblémák. Oka lehet ezen kívül pszichés stressz (ha valamit visszatartunk, és a ki nem mondott dolgok okozta feszültség a "torkunkon akad").
Egy kimozdult nyakcsigolya, a nyaki izmok feszülése, álkapocsfeszülés és elmozudlás, nem megfelelő záródás, vagy fogproblémák is lehetnek még a háttérben - ezeket nehezebb észrevenni. A torokfájás összefüggésbe hozható a bél-,
és nyirokrendszerrel is, mivel a légutak nyálkahártyája gyakran átveszi a méregtelenítő szerepet a belektől vagy a nyirokrendszertől, ha azok túlterheltek.
Ez a tünetallergia, főleg ételallergia miatt is felléphet. Tehát a bélrendszeren keresztül megvalósuló tisztulás és a lelkiismeretesen betartott étrend (lehetőleg cukor és tehéntej nélkül, kevés állati fehérje - bevitellel) hatásos az akkut torokfájás esetében, különösen ha az visszatérő.
Minden esetben szükség van orvosi diagnózisra, mivel nemcsak a megfázás jöhet szóba a fertőzéses megbetegedések vonatkozásában, hanem más betegségek is, amelyek sokkal nagyobb veszéllyel járnak, mint például a torokgyík, a mumpsz, az influenza, vagy a mirigyláz. A lehetséges komplikációkat- beleértve a keléseket, gégegyulladást, a hurutot, az akkut középfülgyulladást, a hörghurutot, vagy a tüdőgyulladást meg kell előzni.
Közismert és hasznos gyógymód a torokfájásra, ha a szánkat és fogainkat hidegen sajtolt napraforgóolajjal öblögetjük mindennap tíz-húz percen keresztül. Amikor végeztünk köpjük ki az olajat és alaposan öblítsünk langyos vízzel! Az olajat semmilyen körülmények között nem szabad lenyelni!


Amikor a torokfájás lázzal és általános tünetekkel jelentkezik (fáradtsággal, apátiával), a test jelzi sürgető szükségletét a pihenésre. De bármiről legyen is szó, mindig vigyáznunk kell magunkra. Szükség esetén maradjunk ágyban, ha fáj a torkunk. Nagy az esély rá, hogy a helyzet rosszabbodik, de végül enyhül, és felépülünk, ha zsálya és kakukkfűteával öblögetjük a torkunkat.


A kristályok enyhíthetik az akkut toroktüneteket és oki szinten is segíthetnek. Különösen akkor, ha a probléma visszatérő. A borda és a nyakizomproblémák is számos gyógymóddal kezelhetők, mint a kranioszakrális terápia, az oszteopátia, a Dorn-Breuss-féle gerinc kiegyenlítő és porckorongmasszázs.
Az amazonit az állkapocs feszültsége vagy a hangeröltetés által okozott torokfájás vagy rekedtség esetében hatékony. Esetleg még akkor is, amikor gombóc van a torkunkban, mert nem vagyunk képesek kifejezni szomorúságunkat, szenvedésünket, boldogtalanságunkat, és nem tudunk megszabadulni a gondjainktól.
Az apofillit akkor hatásos, ha a torokfájás félénkséggel, félelmekkel, belső nyomással, idegességgel, és bizonytalansággal hozható összefüggésbe. Ezekben az esetekben megelőzheti, hogy a fertőzés hörghuruttá váljon.
Az akvamarin hatásos torokfájás, száraz köhögés, rekedtség esetében, amelyek allergia, pajzsmirigyprobléma, izgatottság és stressz miatt alakulnak ki.
A kalcedon enyhíti a torokfájást, a köhögést, a nyelési nehézségeket, amelyeket a dohányzás, alkohol stb. által keltett irritáció okozhat. Csillapítja a légúti fertőzéseket, a betegségeket, a nyirokrendszer túlterheltségét, az allergiát és a hang megeröltetését. Akkor is szerephez juthat, ha olyan dolgot nyomunk el, olyasmi "akad" a torkunkon, amit valójában a másik szemébe kellene mondanunk.
A krizokolla hatásos torokfájás, nyelési nehézségek esetén, ha a torkunkat száraznak, érdesnek és érzékenynek érezzük. Serkenti a bedagadt mandulák gyógyulását, valamint a nyálkahártya regenerációját. Mivel méregtelenítő kristály segíti a nyirokrendszert, és erősíti az immunrendszert- amelyek alapvetően fontosak a torokfájás kiújulásának megelőzésében.
A dumortierit segít oldani az állkapocsfeszülés a nem megfelelő záródás, és a tápcsatorna problémáinakkövetkezményeit, továbbá hatékony ha szomorúság, félelem, vagy csüggedés szorítja a torkunkat. Segít megnyilni, és nem terhelni tovább az elménket a gondjainkkal.
a nemesopál segít a torokfájás, a köhögés és a nyelési problémák gyógyításában, amelyeket a kínzó irritáció, a megfázás, a fertőzések és a túlterhelt nyirokrendszer okoz. Érzelmileg segít az aggodalmak, a szomorúság, és a joie de vivre érzésének hiányának esetében.
A fluorit segít a súlyosan irritált, felsértett, és összeszorult torok esetében- amit úgyérzékelünk, mintha égne-, és a makacs, száraz és irritáló köhögések, nyelési problémák, valamint a stressz, az irritáció, az allergia, a nyirokrendszer túlterhelése és a légzőszervi megbetegedések okozta fájdalom gyógyítása terén. A személyes akadályoztatás érzése- mint a krízisek és a kétségbeejtő helyzetek- mind szükségessé tehetik a fluorit alkalmazását a torokfájással kapcsolatban.
A heliotrop a megfázás, a nyelési problémák, a mandulagyulladás korai szakaszában hatásos, és az elnyomott, depresszív, vagy agresszív érzések és problémák esetében.
A lapislazuli azon torokfájás esetében hatékony, amelyet az elfojtott idegesség okoz, vagy amikor valamilyen kimondatlan dolog a "torkunkon akad". Megkönnyíti mindenféle kellemetlen igazság "lenyelését", segít, hogy nyomatékosan kifejezzük saját igazunkat. Akkor is hatásos, amikor a hang súlyos túlterhelése rekedtséghez, vagy akár a hang teljes elvesztéséhez vezet.
A larimar hatásos a krónikus torokfájás, a rekedtség és a hang elvesztésének gyógyításánál
A mohaahát segít a torokfájás és a makacs köhögés esetében, amelyek nyálkatermeléssel és súlyos torokgyulladással, megdúzzadt nyirokcsomókkal járnak.
Az óceánjáspis - a zöld színű változat, amely áttetsző, szintelen pontok formájában tiszta kalcedont tartalmaz- különösen hatásos torokgyulladásnál.
A rutilkvarcot akkor kell alkalmazni, ha úgy tűnik a fájdalom "lefelé" azaz a hörgők felé terjed.
A szardonix főleg a torokfájás enyhítésében segít, de akkor is, amikor középfülgyulladás és hasonló komplikációk merülnek fel.
A smaragd a gyulladással és megfázással kapcsolatos torokfájás esetében hatásos. Különösen akkor érdemes alkalmazni, amikor a torokfájás felfelé terjed, az orrmelléküregek felé.
A szodalit segít a torok a gége és a hangszálak problémáinak esetében, mint a lapislazuli-, amikor valami, amit nem fejeztünk ki, a "torkunkon akad". Elősegíti annak tudatosítását, hogy mindig ki kell mondanunk, amit muszáj, és így nem lesz több akadály. Ezen kívül lázcsillapító hatása is van, fertőzések esetében, valamint különösen a nagyon száraz torok és a folyamatos rekedtség esetében segít hatékonyan.
Az említett kristályok gyakorlati alkalmazása egyforma, és a legjobb, ha a torkunkon viseljük őket nyaklánc, vagy függő formájában. Nyers kristályokat (akvamarin, smaragd) vagy marokköveket a szánkba is helyezhetünk..."
(Geinger, 2009, pp: 263-265)

No comments:

Post a Comment