What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/09/21

Csakrák



Energiaközpontok, energiakerekek, melyek az óramutató járásával megegyező irányban forognak, ha energiát vesznek fel és ellentétesen, ha energiát adnak le.

Az elkövetkező hetekben mindenféle szakirodalmat, de leginkább Klausbernd Vollmar, A csakrák c. könyvét (tessék elolvasni, mert az egyik legközérthetőbb, nem himi-humi hanem megalapozott , hiteles forrás) felhasználva igyekszünk bemutatni nektek a hét fő csakrát, működésüket, jellemzőit, a hozzájuk tartozó betegségekkel, gyógyításukkal és más egyéb érdekességgel.

"A csakra szó szanszkrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. Jelentése: kérék és energiaörvény." Forgása következtében egyfajta szívóhatás keletkezik, amely behúzza az energiát, vagy az adott információt legyen az érzet, szín, vagy akár illat.

Általában hét fő csakrát szoktunk említeni, bár a hindu és buddhista tanítások szerint testünkben több mint háromszáz energiakerék található meg.

A fő csakrák szanszkrit neve nem, de magyar fordításaik néha eltérhetnek. Mi most úgy tesszük közzé, ahogyan MediDance órákon használni szoktuk:

Muladhara - gyökércsakra
Svadhisthana - keresztcsonti, szakrális, vagy szexcsakra
Manipura - köldökcsakra
Anahata - szívcsakra
Vishuddha - torokcsakra
Ajna - homlokcsakra
Sahasrara - koronacsakra

Vollmar szerint (vö: Vollmar, 11)"... a hét csakra hét archetipikus tudati állapotnak is megfelel, amelyek szorosan kötődnek az emberi test bizonyos helyeihez. Ezek a testi helyek és a hét tudatállapot kommunikál egymással. Ahogyan az agykutatók bizonyos tudati jelenségeket bizonyos agyi területekhez kapcsolnak, úgy függ össze a speciális tudati állapotokkal végzett csakramunka a test meghatározott részeivel"

A hét fő csakra a gerincoszlopunk legalsó csücskétől egészen a fejünk búbjáig egyenletesen helyezkedik el a testünkben felelve a környezetében lévő szervek, mirigyek, csontok stb megfelelő energiaellátásáért ergo helyes működésért.

Bemutató bejegyzéssorozatunkban először a gyökércsakráról, vagyis a Muladharáról olvashattok majd hamarosan.

No comments:

Post a Comment