What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/09/23

MULADHARA - GYÖKÉRCSAKRA


Igértük, tartjuk. A gyökércsakráról olvashattok az alábbiakban Vollmar tolmácsolásában.

"..ELNEVEZÉSE: Muladhara (a szanszkrit muhla: gyökér és adhara: élefontosságú szerv szavakból)
ELHELYEZKEDÉSE: gerincoszlop alsó vége, farkcsont, keresztcsont
ELEME: Föld
ENDOKRIN MIRIGYE: mellékvesék
HORMONA: kortison(cortisol) adrenalin, noradrenalin
ÉRZÉKELÉSE : szaglás
TESTRÉSZEI: orr talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok, vastagbél
SZÍNE: vörös
MANTRÁJA: lam
MEGERŐSÍTÉSEI: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.
KÖVEI: minden vörös kő, pl: gránát, vörös jáspis, rubin, vérkő (belül vörös) és a fekete kövek: fekete ónix, füstkvarc, fekete turmalin
ILLÓOLAJAI: mandarin, szegfüszeg, rozmaring

ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:
a gyökércsakra meghatározza azt az energiát, ami az élethez a rendelkezésünkre áll. Felelős a fizikai erőnkért és a vitalitásunkért. A gyökércsakra vezérel minden tisztulási folyamatot is.
Fő feladata a leföldelés. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit, valamint korlátait.
A gyökércsakra szintjén tudattalanul és automatikusan reagálunk. Élethelyzeteinket többé-kevésbé kérdőjelek nélkül sorsszerűnek ítéljük meg, és majd csak a torokcsakránál jutunk el ahhoz a tudatossághoz és önuralomhoz, amivel sorsunkat alakíthatjuk.
E csakrához tartozik a munka, amellyel fenntartjuk magunkat (Az egyik oldalon a munka egyre többet követel meg az embertől, ami az energia többségét a gyökércsakrában köti meg, másrészről pedig egyre kevesebb embernek van munkája, ami hosszú távon a gyökércsakra bezárulásához, majd ennek következményeként krónikus kimerültséghez és energiahiányhoz vezet).
Mivel a gyökércsakra többek között a társadalmi sikert is meghatározza, a biztonságérzetünkre is nagy hatással van. Minél jobban le vagyunk földelve, annál több sikert érünk el az életben, amitől viszont biztonságérzetünk növekszik.
A gyökércsakra kezelésében az egyik feladat az, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt az aktivitás és a passzivitás, a stressz és a nyugalom között. (Ma már megkülönböztetünk egészséges és megbetegítő stresszt, ami a gyökércsakrára vonatkoztatva annyit jelent, hogy szükségünk van egy bizonyos aktivitásra és feszültségre, de a tartós terhelés károsítja a csakrát. Ha ez a központunk állandóan túl aktív, ez a helyzet elvonja az energiát a létfontosságú szervektől, így azok működése kárt szenved. Ha viszont túl ritkán aktiváljuk ezt a csakrát, akkor energiahiány lép fel, mivel a test többi része nem kap elég életerőt).
Mivel az első csakra az egész csakrarendszer legfőbb energiaellátója, azt is mondhatjuk, hogy ez a test erőműve. Fizikailag tekintve itt nyugszik az a potenciális energia, amit az összetekeredett kígyó (Kundalini) szimbolizál, és ami kinetikus energiává szeretne átalakulni.
A GYÖKÉRCSAKRA BETEGSÉGEI:
Az első csakra betegségei az életenergia felelőtlen kezelésével függnek össze. Vagy állandóan túl sok energiát adunk le, vagy lusták vagyunk használni meglévő energiáinkat. Mindkét eljárás fizikai és lelki problémákhoz vezet. A jól működő gyökércsakra esetében megfelelően váltakozik az aktivitás és a nyugalom. A megfeszítés fázisa után az ellazulás fázisának kell következnie, amikor az életenergia akadálytalanul áramlik az egész szervezetben.
Ha túl ritkán aktiváljuk ezt a csakrát, akkor állandóan energiahiánnyal küszködünk.
FIZIOLÓGIÁJA:
Az első csakrával összefüggő minden fizikai megbetegedés fő oka a belső és a külső negatív stessz. A jobb földeléshez, mivel ezt a stresszt feloldhatjuk, hozzátartozik a mindennapok ésszerű és kiegyensúlyozott megszervezése, ahol az aktív fázisok mellett helyet adunk az ellazulási fázisoknak is. (Ritkább esetben a gyökércsakra zavara állandó lustaságban nyilvánul meg). Ez a csakra ellenőrzi a veséket is. A csakra megértését nagyban elősegíti, ha elképzeljük a mellékveséséket, amelyek hormonjai az ember aktivitására reagálnak. A mellékvesék stabilizálják az emberi testet stresszhelyzetben. Ez a mellékvesekéreg által kiválasztott hormonok, az adrenalin, a noradrenalin és a kortizon révén történik. Stressz esetén a mellékvesekéreg megnövekedett mennyiségű adrenalint választ ki. Ennek hatására több vér és energia jut az izmokba, a szívbe, a tüdőbe és az agyba.
Ha nem tudunk pihenni, akkor az állandó adrenalinkiválasztás izomgyengeséget, kimerültséget, szívbetegséget(ld. szívcsakra) gyomorfekélyt és emésztési problémákat okoz.
A kortizol nevű mellékvesekéreg-hormon energiával látja el a kimerült szervezetet. A stressz okozta krónikus kimerültség miatt állandóan kortizol ürül a vérbe, ami többek között izomgyengeséget, magas vérnyomást, cukorbetegséget, és az immunrendszer betegségét okozza. De alacsony vérnyomást, hideg kezeket és lábakat, csökkent aktivitást is, különösen reggel, amikor az ember úgy érzi, hogy túl kevés energiája van. Mindez a kortizolkiválasztás zavarára utal, ami vezethet depresszióhoz és mániás reakciókhoz is.
A túl aktív mellékvese, amelynek zavarát a tartós megterhelés okozza, vészjeleket küld hirtelen szívdobogás, felgyorsult légzés (szélsőséges esetben hiperventilláció), gyakori székelés, hasmenés és hirtelen izomgörcsök formájában.
A corticoide a mellékvese hormoncsoportja, amelyek közül a kortizol a legismertebb, a víz-, és ásványianyag-háztartst is szabályozza, valamint a test zsír-, és szénhidrát-anyagcseréjét is.
A GYÖKÉRCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ FIZIKAI MEGBETEGEDÉSEK ÉS PROBLÉMÁK:
aranyér, arthritis, arthrosis, bélgyulladás, fogínygyulladás, gerincpanaszok, hasmenés, hátproblémák, hideg végtagok, influenza, isiász, izomgörcsök, lábfejjel kapcsolatos panaszok, reuma, székrekedés, tartáshibák, utazási betegségek, vesékkel kapcsolatos betegségek, vérnyomásproblémák (alacsony, magas), vizelési problémák
A GYÖKÉRCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETÓ LELKI BETEGSÉGEK:
Egy csakra energiaellátási zavarai legtöbbször nemcsak fizikailag nyilvánulnak meg, hanem lelkileg is. A betegség általában a lélekben keletkezik és csak később jelenik meg a testben. Azért fontos megértenünk a lelki tünetek üzenetét, hogy megfelelő eljárásokkal segíthessünk rajtuk és megelőzhessük a testi zavarok fellépését.
A gyökércsakra fő tünete a földelés elvesztése: Ennek egyik jele, hogy az érintett nem tud kellőképpen megbirkózni a hétköznapokkal, különösen a pénzkereséssel.
Az olyan szélsőséges energiaproblémák, mint a depresszió, a kiégettségi tünetek és a hiányzó motiváció, de említhetjük a paranoiás tüneteket - ezek tipikus kijelentései: "engem senki sem ért meg", "mindenki csak rosszat akar nekem" - zárt gyökércsakrára utalnak. Az egyén ideges az állandó belső feszültség miatt,és nagoyn fél minden új dologtól, mivel hiányzik belőle az önbizalom. Ez pedig állandó félelmeket szül, amelyeket gyakran a testtartás is tükröz. Az illető összeszorítja a fenekét, és szaklatottan jár-kel az életben. De a fenekén lerakódott zsírpárnák és a túl vastag altest is az első csakra zavaraira utal, mivel a zsír azokon a helyeken rakódik le, amit az érintett leginkább védeni akar. A nyitott gyökércsakra megnyilvánul a biztonságérzetben és az egészséges önértékelésben, az elzáródott gyökércsakra viszont kisebbrendűségi érzést okoz, és a kudarctól való félelem pedig perfekcionista viselkedésbe hajszolja az embert, amitől csak nő a belső nyomás. Az érintett mindent ellenőrizni akar, és csak a sikerre figyel."(Vollmar, 1999, 23-34)










2 comments:

  1. Nagyon tetszett ez a bejegyzés, esetleg gyakorlati példák is lehetnének a "földelésre". Egy másik cikkben olvastam,hogy pl a kertészkedés, és "fizikai jellegű" tevékenység segít, erről mi a véleménye?

    ReplyDelete
  2. Koszonjuk Monika a kommentet! Igen, valoban minden folddel, Fold-energiakkal kapcsolatos tevekenyseg erositi ezt a csakrat,igy a kerteszkedes eppugy,mint a kirandulas a szabadban.A MediDance keretein belul, mi kulonbozo Afro, Afro-fuzios, R'n'B tancelemekkel, es a jogabol atvett gyakorlatokkal energetizaljuk,harmonizaljuk a Muladharat.

    ReplyDelete