What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/10/18

VISUDDHA - TOROKCSAKRA



Elérkeztünk a felső csakrákhoz. Elsőként a Visuddháról, vagyis a torokcsakráról olvashattok.

Torokfájósok, pajzsmirigyproblémások, kommunikátorok :-), figyelem!


"...ELNEVEZÉSEI: torokcsakra, visuddha (a szanszkrit visuddha: a legnagyobb tisztaság szóból)

ELHELYEZKEDÉSE: abban a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, azon belül a mellcsonttal találkozik

ENDOKRIN MIRIGYE: pajzsmirigy

HORMONA: thyroxin

ÉRZÉKELÉSE: hallás

HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: nyak, száj, gége, hangszálak

SZÍNE: (türkiz) kék

MANTRÁJA: ham (hang-nak ejtve)

MEGERŐSÍTÉSEI: Hitelesen fejezem ki magamat, Őszintén fejezem ki magamat.

TANULÁSI FELADATA: az őszinte kommunikáció, valamitnt az érzés és a gondolkodás összekötése

SZIMBOLIKÁJA: a kék kör

KÖVEI: amazonit, türkiz és minden kék kő, mint például az akvamarin és a kalcedon is

ILLÓOLAJAI: eukaliptusz, fenyő, zsálya


ÁLTALÁNOS ELEMZÉSE:

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. A torokcsakra készít elő bennünket a felső két csakra személyiségen túli síkjára azzal, hogy megtanít a légzésre. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk ritmikusan megfeszülni és ellazulni, ritmikusan valamit befogadni, majd elengedni. Ha ezt a ritmust valami zavarja, akkor légzési problémák adódnak.

Figyeljétek meg egyszer, hogy a belégzésetek, vagy a kilégzésetek hangsúlyosabb. Ez megmutatja a bennetek lévő adás és elfogadás egyensúlyát, vagy egyensúlytalanságát.


A torokcsakrához a tüdő, a gége és a hangszálak tartoznak, ezért ez a központ elsősorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos.

A torokcsakra elvezet saját belső valóságunkhoz, és szabályozza kommunikációnkat és hallásunkat. Itt halljuk a külső és belső hangokat egyaránt, és el tudjuk dönteni, hogy mit kívánnak tőlünk, valamint tisztán ki tudjuk fejezni, amit mi várunk a külvilágtól.


Ez a csakra irányítja tehát a verbális és nonverbális kommunikációt. Meg kell tanulnunk őszíntén kommunikálni, még akkor is, ha félünk a következményektől. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk önmagunkat , amihez csendre van szükségünk. Aki keveset beszél, az gyakran erősíti ezzel torokcsakráját. A túl aktív torokcsakrán keresztül - ami tartalmatlan fecsegésben nyilvánul meg- tudattalanul sok energiát lehet elveszíteni. Itt nemcsak arra jöhetünk rá, hogy feleslegesen beszélünk, hanem arra is, hogy a beszéddel mennyire manipulálunk, ezzel egyre jobban eltávolodva belső valóságunktól.


A torokcsakra síkján megtanulhatunk hallgatni belső hangunkra. Ehhez először a nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat. A csakra egyik tanítása: Légy csendben! Ezt a hozzátartozó szín is kifejezi. A kék megnyugató szín, amely a szemlélőt saját belső világa felé húzza. A torokcsakra kék színével a belső kommunikációt erősítjük meg, a szakrális csakra narancs színével pedig a testbeszédet, vagyis a kifelé irányuló kommunikációt.


A torok és a szakrális csakra szoros kapcsolatban áll egymással. A szakrális csakra a kommunikáció testi-ösztöni részét irányítja, a torokcsakra pedig az intellektuális-szimbolikus részét. Ha valaki először a szakrális csakra szintjén ébred öntudatra, akkor a torokcsakra szintjén is olyan tudatosság alakul ki benne, amellyel önuralomra tesz szert, és képes lesz irányítani a sorsát.

A torokcsakra összefügg még az éhséggel és a szomjúsággal is. Itt arról a vágyról van szó, hogy olyan tudással töltsük meg magunkat, amelyek kitöltik a belső ürességet.


A TOROKCSAKRA BETEGSÉGEI:

Szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. A köhögés, a torokfájdalom és a rekedtség mindig akadályozza a beszédet, ezért a következőkben felsorolt betegségek arra irányítanak, hogy maradjunk egy kicsit csendben. Nyugati kultúránkban sok energiát veszítünk a meggondolatlan beszéddel. Szinte mindig beszélünk, s ez elvonja a torokcsakra energiáit egészen addig, amíg a tipikus megfázásos betegségek véget nem vetnek ennek. A nyugati társadalom verbális kultúra, tehát energiáit a torokcsakrára építi.


A TOROKCSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:

A torokcsakrához tartozó pajzsmirigy thyroxint, és egyéb olyan hormonokat termel, amelyek serkentik a sejtek akrivitását. A pajzsmirigy hibás működése akkor tűnik fel, amikor aktívnak kellene lennie: a pubertás-, és változó koroban. Hormonjai a thyroxin és a trijodthyronin szabályozzák a szervezet energia- és hőháztartását. Ehhez jódra van szükségük, amit általában a táplálékból nyernek.


A TOROKCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ TESTI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:

asztma, bronchitis, fülproblémák, fülcsengés, köhögés, légzési problémák, mandulagyulladás, megfázás, nyakfájdalmak, nyelvproblémák, pajzsmirigyproblémák, rekedtség, szájproblémák, szájszag, torokfájás, tüdőproblémák


A TOROKCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI PROBLÉMÁK

A torokcsakra betegségei lelkileg az önkifejezéssel, ezen belül is a gondolatok kifejezésével függnek össze. A torokcsakra birodalmába tartoznak azok az új elgondolások, amelyek - Heinrich von Kleist szerint- beszéd közben születnek: A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak.

A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen. Nem akarják elengedni a régit, s, így nem tudnak helyet adni az újnak, a növekedésnek. Így jellegzetes zavarok jönnnek létre: az illető gyakran kér elnézést, mogorva és rosszkedvű. Az ilyen ember zavaros és kusza. A torokcsakra tipikus zavara a racionalizálás, amikor az ember önmagát és másokat, a tetteket és az érzéseket intellektuálisan akarja megmagyarázni. Ezzel elveszti rugalmasságát és megmerevedik..." (Vollmar: 2002, pp. 62-69)


További részletek a könyben!


No comments:

Post a Comment