What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/11/07

SAHASRARA - KORONACSAKRA




A csakrákról szóló bejegyzéssorozatunk utolsó fejezetéhez érkeztünk: itt a koronacsakra ezúttal is Klausbernd Vollmar tolmácsolásában:


"... ELNEVEZÉSEI: koronacsakra, ezerlevelű lótusz, sahasrara
ELHELYEZKEDÉSE: a kutacsoknál
ENDOKRIN MIRIGYE: a tobozmirigy
HORMONJA: melatonin
SZÍNEI: a szivárvány színei, fehér fény
MANTRÁJA: om, om mani padme hum (ejtsd: om mani peme hung)
KÖVEI: hegyikristály, gyémánt
ILLÓOLAJAI: -

ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:
A koronacsakra az abszolút szabadság tudati állapotát jelképezi. Ezen csakra síkján már magunk mögött hagyjuk ezeket az értékeléseket és ítélkezéseket, ezzel pedig, olyan szellemi állapotba jutunk, ahol nem különböztetjük meg a jót és a rosszat.
Arra tanít minket, hogy annál könnyebb az életünk, minél több ítélkezést hagyunk el, és minél magasabb a tudatunk szintje.
A koronacsakra a legmagasabb fejlett tudatot szimbolizálja, itt az ember már mestere saját gondolatainak, érzéseinek és testének. Feladatait minden energiáját mozgósítva oljda meg, mégis nyugodt és békés marad... megbízik belső hangjában, intuíciójában.

A KORONACSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:
A koronacsakra a legmagasabb rendű csakra. Egységet hoz létre, illetve túllép a jó és a rossz dualitásán. Ez a hozzátartozó belső elválasztású mirigyen is leképeződik, amely csak egy részből áll, és amelyek - legalábbis eddig - csak egy hormonja ismert. Az összes többi belső elválasztású mirigy több részből áll, és többféle hormont termel.

A KORONACSAKRA BETEGSÉGEI:
Sokak szerint melatonin (a koronacsakra hormonja) a meditáció során is keletkezik, és a meditáló a koronacsakrán keresztül veszi fel a magasabb rezgésű világok impulzusait. A melatonin szimbolizálja a koronacsakra megnyílását és aktivitását.
A kutatók azt sejtik, hogy a melatonin meghatározza álmainkat is. A meditáción kívül álmainkban érzékeljük a legerősebben a belső hangunkat.
A csakrarendszerre vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy a koronacsakra és a vele kapcsolatos tobozmirigy segít kapcsolatot teremteni belső vezetőnkkel. Aki lezárja magát e bölcsesség vagy belső hang elől, netán visszaél ezekkel, annak számolnia kell a koronacsakra zavarával, amely részben testi, de legtöbbször lelki zavarokban vagy pszichózisban mutatkozik meg. Ha valakinek hajlama van a pszichózisra, az semmiképpen ne meditáljon, és ne végezzen légzőgyakorlatokat. Ilyenkor a földelést kell megerősíteni, és a gyökércsakrával fontos foglalkozni.
A többi csakrával ellentétben a koronacsakra problémái ritkán okoznak klasszikus betegség-tüneteket. Az itt fellépő zavarok inkább pszichózisban és különféle személyiségváltozásokban nyilvánulnak meg. A legtöbb embernél nyugalmi állapotban van a koronacsakra. Problémák akkor lépnek fel, ha aktiválják, és nem ennek megfelelően viselkednek.

A KORONACSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ TESTI BETEGSÉG ÉS PROBLÉMA
Parkinson-kór

A KORONACSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI PROBLÉMÁK:
A koronacsakra pshichológiai témája arról szól, hogy a sötétségben meg kell találni a belső fényt. Ez kevésbé elvont megfogalmazásban úgy hangzik, hogy nem szabad feladni a reményt, és álmainkat követnünk kell.
Depresszió (a valódi depresszió és a depresszív hangulatok is arra vezethetők vissza, hogy a koronacsakrát ugyan aktiválták, de nem tudnak bánni az energiájával. A reaktív depressziónál, amelyet a társ, a gyermek, vagy akár a munkahely elvesztése vált ki, nagyon fontos megtartani a koronacsakra képi energiáit /a jövőképet/. Bármi is történjen az élet megy tovább. Minden depressziós helyzetben foglalkozni kell a gyökércsakrával is. Terápiaként ajánlatos összekapcsolni a koronacsakrát a gyökércsakráal. Ezzel összekapcsoljuk magunkban az Eget és a Földet, így helyreáll az életerő és újra élni akarunk! A kínai gyógyításban a koronacsakrát a test jang pólusának, a gyökércsakrát pedig a jin pólusának tekintik. A két pólus között áramlik az életenergia.
Alzheimer-kór, Dementia, Epilepszia, Skizofrénia (Vollmar:2002, pp:82-87)

No comments:

Post a Comment