What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/11/05

Mi is az a MARAGDGATIHARA?


Nnna, hát akkor kezdjük az elején:

Amikor kialakult a MediDance végleges fejlődési modellje, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen megkülönböztető nevei legyenek az adott szinteknek.
Abban mindketten egyetértettünk, hogy valami egyedit, máshoz nem hasonlíthatót kell találnunk, olyat, amit a rendszerrel haladók hivatkozási alapként kezelhetnek mind társaik, mind pedig későbbi tanáraik, mestereik körében, ergo ami mindenhol, minden MediDancernek ugyanazt jelenti.
Abban is biztosak voltunk, hogy ezeknek a neveknek tükrözniük kell a MediDance lényegét és összhangban kell lenniük a szellemiségével. Hamar rájöttünk, hogy ilyen szavak nem nagyon vannak. Így hát kénytelenek voltunk "legyártani" őket (mire is volt jó az a párévnyi nyelvészet az egyetemen ugye...)

Azonos mintát követtünk minden esetben:
Alapként adott csakrák szanszkrit nevét vettük, ezekhez hozzátettünk drágakövek szanszkrit megfelelőit, valamint a test-lélek-szellem-magasabb tudat négyesre vonatkozó szintén szanszkrit szavakat majd mindezeket numerológiai szempontból 3-6-9-11 -re hoztuk ki.

Amikor mindezzel kész lettünk jól hátradőltünk és megbarátkoztunk ezekkel a furcsa hangzású, de annál jobb rezgésű műszavakkal, amik aztán a szabadalmi hivatal egyik ügyintézőjénél kötöttek ki, mint a MediDance rendszer fejlődési szintjeinek hivatalos nevei.

A kezdő szint esetében teljesen világos volt, hogy a gyökércsakra lesz a kiinduló pont, aminek ugye szanszkrit megfelelője a muladhara . Mivel a csakrákhoz tartozó drágakövek és féldrágakövek tárháza elég nagy, s mindegyiknek más-más jótékony hatása van, úgy döntöttünk nem ez alapján fogjuk az adott szintekhez az adott kövek neveit rendelni, hanem tisztaságuk, nemességük alapján. Így kerültek képbe a smaragd-rubin-zafír-valamint minden nő legjobb barátja: a gyémánt szavak, ezek is természetesen szanszkritül. Nadehát még bele kellett bindzsizni valahogy a test-lélek-szellem-magasabb tudat szavakat is, ráadásul ott volt még a numerológiai szempont is csak hogy könnyítsünk a dolgunkon :-).

A hosszas bindzsizés eredményeképp a "MediDance Kezdő" így lett MARAGDGATIHARA. (A muladhara = gyökércsakra, a maragdam=smaragd, és a gaatiman padartha=mozgásban lévő test szavakból, hármas numerológiai értékkel.)

A középhaladónál a szakrális csakrát vettük alapul és csináltunk belőle szépen egy hatos numerológiai értékkel bíró a svadisthana=szakrális csakra, a ratnaraj= rubin, és a maanasika= lélekkel teli szavakból összetevődő MAANITSIKANRAJ -t.

A haladó szintnél, amikor már tudatosabban dolgozik minen MediDancer a homlokcsakra szanszkrit megfelelőjét az ajna-t egészítettük ki az avadhaana = teljes tudatosság, sanipriya = zafír, és az atman szavakkal, így kaptuk a kilences numerológiai értékű SAVADATMANOPRAJNA-t.

A felsőfok egyértelműen a koronacsakrát és a legnemesebb követ jelenti. A SAHASHARAVARJA szavunk a sahasrara=koronacsakra, az uttara=magasabb és a varja=gyémánt szavakból tevődik össze és a legmagasabb tizenegyes numerológiai értékkel bír.

A bejegyzés címére tehát a válasz: a MARAGDGATIHARA a a MediDance kezdő szintje, ahol a tánc-jóga-mozgásmeditáció-relaxációs alapokon keresztül kezdünk el a csakráinkkal foglalkozni, azokat energetizálni, helyes működésre serkenteni.

Ha már így jól bepromóztuk a Maragdgatiharát, elmondjuk még azt is, hogy lesz december 18-án egy egésznapos workshop (10:00-17:00) e téma-jóga-tánc-relaxkörben, de arról majd úgyis lesz külön blogbejegyzés hamarosan :-)



No comments:

Post a Comment