What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/09/28

SVADISTHANA - SZAKRÁLIS CSAKRA

A csakrákat részletesen bemutató sorozatunk második fejezetében a SVADISTHANA-ról, vagyis a SZAKRÁLIS-, vagy SZEXCSAKRÁ-ról olvashattok.


"....ELNEVEZÉSEI: szexcsakra, szakrál csakra, svadisthana csakra (a szankszkrit sva: saját és a s adisthana: hely szavakból)

ELHELYEZKEDÉSE: a nemi szerveknél

ENDOKRIN MIRIGYEI: petefészek, herék

HORMONAI: a szexuális hormonok: nőknél az ösztrogén és a progeszteron, férfiaknál a tesztoszteron

HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: nyelv, nemi szervek, izmok

SZÍNE: a narancs, mint a szinkör meleg pólusa

MANTRÁJA: vam (vangnak ejtve)

MEGERŐSÍTÉSEI: közeledem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet

TANULÁSI FELADATA: odaadás, belebocsátkozás valamibe

SZIMBOLIKÁJA: a növekvő Hold, mint minden folyadék uralkodója

KÖVEI: borostyán és karneol

ILLOOLAJAI: kardamon, szantálfa, ylang-ylang


E csakra fő témája a férfi-női polaritás, amely egy harmadik témán -például a kapcsolaton, a szerelem hatalmán - keresztül oldódik fel, összekapcsolva a két pólust. A férfi és női princípiumok polaritása nemcsak szexualitáshoz vezet, hanem tudatunk kialakulásához is.

A szexcsakra a gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és szenvedéseiért. Fontos tudnunk, hogy a férfi és női szexualitás alapvetően más módon fejeződik ki. A nőknél például gyakran szorosan összetartozik a szerelem és a szexualitás, a férfiaknál viszont ez a kettő sokszor külön működik. Úgy tűnik a nőknél erősebb a kapcsolat a szív-, és a szexcsakra között, mint a férfiaknál, akiknél viszont a szex-, és a köldökcsakra kapcsolódik össze szorosabban, amely maga után vonja a szexualitás és a hatalom témaköreinek összefüggését. A gyökércsakra szintjén a mindennapi életről, az életben maradásról volt szó, ahol az "én" állt a középpontban, a második csakra szintjén viszont az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak. Az életbenmaradási ösztönt a szexuális ösztön követi. Ez maga után vonja a kapcsolatokat is, amely a pénzkereséssel (gyökércsakra) együtt a nyugati ember legnagyobb problémái közé tartozik.

A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között valamint a szenvedély kezelése.

A modern pszichológiában Sigmund Freud foglalkozott behatóbban e csakrával. Álmai segítségével rájött, hogy a szexuális problémák gyakran először pénzügyi problémaként jelentkeznek az álomban. A pénzgondok és a túlzott birtoklási vágy mindenesetre összefüggnek a köldökcsakrával. A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.


A SZEXCSAKRA BETEGSÉGEI

A szexcsakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll. Ezenkívül a termékenység, a női és férfi identitás azok a területek, amelyeket ezen a síkon kell megoldanunk. Ahogy minden csakránál, itt is fel kell oldani a régi félelmeket, amelyek itt a szexualitással kapcsolatosak. A legtöbb betegséget a kapcsolati problémán kívül az okozza, hogy nem szeretjük eléggé magunkat. A puritán társadalmakban a szexcsakra energiái gyarkran elzáródnak. Az elutasítástól való félelem gátolja a csakra működését, ami görcsös testtartáshoz vezet. Ezen testi síkon úgy segíthetünk, hogy járás közben tudatosan előre nyomjuk a medencénket, ezzel erősítve a csakrát.

E csakrához a petefészek és a here tartozik mint endokrin mirigy, s ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfihormonok. Ez a három hormon kihat a testalkatra, a fiziológiára és a lélekre is, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat. Ezen hormonok kiválasztását az agyalapi mirigy szabályozza.

A SZEXCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ FIZIKAI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:

Bélgörcsök, felfúvódás, gombás fertőzések, gyomornyálkahártya-gyulladás, hajproblémák, hemorrhoidák, hereproblémák, hízás, hólyaggyulladás, impotencia, méhmióma, méhproblémák, mellproblémák, menstruációs problémák, petefészekciszták, petefészek-fájdalmak, prosztatapanaszok, szexuális zavarok, vaginizmus, változó korral járó kellemetlen érzetek.

A SZEXCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:

Étvágytalanság, étkezési zavarok, kapcsolati problémák, kreativitási problémák..."


A BETEGSÉGEKRŐL BŐVEBBEN A MOSTANI BEJEGYZÉSHEZ IS FELHASZNÁLT VOLLMAR KÖNYVBEN (Vollmar, 2002 pp. 35-44) OLVASHATTOK.



2010/09/24

Péntekenként MediDance új helyszínen - kinőttük a termet!



Még nincs egy hónapja, hogy bemutattuk a MediDance rendszerét, és hála az egyre növekető MediDancerek táborának máris kinőttük a termet, ahol a pénteki órákat tartottuk.

2010. Október 1-től immáron új helyszínen, az Erzsébet krt 58 ( kód: 11 kulcs 1031, első emelet, körfolyosón jobbra zöld ajtó) - ban lehet majd MediDance-elni minden Pénteken a szokott időben, 19:00-21:00 között. Csak a helyszín változik, minden más marad: ergo hozzatok polifoamot vagy jógaszőnyeget!

Megközelíthető:

tömegközlekedéssel: 4-6 villamos Király u. megálló: leszállsz a villamosról, és pont az amerikai pizzás fölött, a kapualj meg pont mellette!
autóval: sok szerencsét.. parkolásért 20:00-ig kell fizetni Fürst Úrnak és bájos cégének.

Jó csakRÁZÁST!




2010/09/23

MULADHARA - GYÖKÉRCSAKRA


Igértük, tartjuk. A gyökércsakráról olvashattok az alábbiakban Vollmar tolmácsolásában.

"..ELNEVEZÉSE: Muladhara (a szanszkrit muhla: gyökér és adhara: élefontosságú szerv szavakból)
ELHELYEZKEDÉSE: gerincoszlop alsó vége, farkcsont, keresztcsont
ELEME: Föld
ENDOKRIN MIRIGYE: mellékvesék
HORMONA: kortison(cortisol) adrenalin, noradrenalin
ÉRZÉKELÉSE : szaglás
TESTRÉSZEI: orr talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok, vastagbél
SZÍNE: vörös
MANTRÁJA: lam
MEGERŐSÍTÉSEI: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek.
KÖVEI: minden vörös kő, pl: gránát, vörös jáspis, rubin, vérkő (belül vörös) és a fekete kövek: fekete ónix, füstkvarc, fekete turmalin
ILLÓOLAJAI: mandarin, szegfüszeg, rozmaring

ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:
a gyökércsakra meghatározza azt az energiát, ami az élethez a rendelkezésünkre áll. Felelős a fizikai erőnkért és a vitalitásunkért. A gyökércsakra vezérel minden tisztulási folyamatot is.
Fő feladata a leföldelés. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit, valamint korlátait.
A gyökércsakra szintjén tudattalanul és automatikusan reagálunk. Élethelyzeteinket többé-kevésbé kérdőjelek nélkül sorsszerűnek ítéljük meg, és majd csak a torokcsakránál jutunk el ahhoz a tudatossághoz és önuralomhoz, amivel sorsunkat alakíthatjuk.
E csakrához tartozik a munka, amellyel fenntartjuk magunkat (Az egyik oldalon a munka egyre többet követel meg az embertől, ami az energia többségét a gyökércsakrában köti meg, másrészről pedig egyre kevesebb embernek van munkája, ami hosszú távon a gyökércsakra bezárulásához, majd ennek következményeként krónikus kimerültséghez és energiahiányhoz vezet).
Mivel a gyökércsakra többek között a társadalmi sikert is meghatározza, a biztonságérzetünkre is nagy hatással van. Minél jobban le vagyunk földelve, annál több sikert érünk el az életben, amitől viszont biztonságérzetünk növekszik.
A gyökércsakra kezelésében az egyik feladat az, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt az aktivitás és a passzivitás, a stressz és a nyugalom között. (Ma már megkülönböztetünk egészséges és megbetegítő stresszt, ami a gyökércsakrára vonatkoztatva annyit jelent, hogy szükségünk van egy bizonyos aktivitásra és feszültségre, de a tartós terhelés károsítja a csakrát. Ha ez a központunk állandóan túl aktív, ez a helyzet elvonja az energiát a létfontosságú szervektől, így azok működése kárt szenved. Ha viszont túl ritkán aktiváljuk ezt a csakrát, akkor energiahiány lép fel, mivel a test többi része nem kap elég életerőt).
Mivel az első csakra az egész csakrarendszer legfőbb energiaellátója, azt is mondhatjuk, hogy ez a test erőműve. Fizikailag tekintve itt nyugszik az a potenciális energia, amit az összetekeredett kígyó (Kundalini) szimbolizál, és ami kinetikus energiává szeretne átalakulni.
A GYÖKÉRCSAKRA BETEGSÉGEI:
Az első csakra betegségei az életenergia felelőtlen kezelésével függnek össze. Vagy állandóan túl sok energiát adunk le, vagy lusták vagyunk használni meglévő energiáinkat. Mindkét eljárás fizikai és lelki problémákhoz vezet. A jól működő gyökércsakra esetében megfelelően váltakozik az aktivitás és a nyugalom. A megfeszítés fázisa után az ellazulás fázisának kell következnie, amikor az életenergia akadálytalanul áramlik az egész szervezetben.
Ha túl ritkán aktiváljuk ezt a csakrát, akkor állandóan energiahiánnyal küszködünk.
FIZIOLÓGIÁJA:
Az első csakrával összefüggő minden fizikai megbetegedés fő oka a belső és a külső negatív stessz. A jobb földeléshez, mivel ezt a stresszt feloldhatjuk, hozzátartozik a mindennapok ésszerű és kiegyensúlyozott megszervezése, ahol az aktív fázisok mellett helyet adunk az ellazulási fázisoknak is. (Ritkább esetben a gyökércsakra zavara állandó lustaságban nyilvánul meg). Ez a csakra ellenőrzi a veséket is. A csakra megértését nagyban elősegíti, ha elképzeljük a mellékveséséket, amelyek hormonjai az ember aktivitására reagálnak. A mellékvesék stabilizálják az emberi testet stresszhelyzetben. Ez a mellékvesekéreg által kiválasztott hormonok, az adrenalin, a noradrenalin és a kortizon révén történik. Stressz esetén a mellékvesekéreg megnövekedett mennyiségű adrenalint választ ki. Ennek hatására több vér és energia jut az izmokba, a szívbe, a tüdőbe és az agyba.
Ha nem tudunk pihenni, akkor az állandó adrenalinkiválasztás izomgyengeséget, kimerültséget, szívbetegséget(ld. szívcsakra) gyomorfekélyt és emésztési problémákat okoz.
A kortizol nevű mellékvesekéreg-hormon energiával látja el a kimerült szervezetet. A stressz okozta krónikus kimerültség miatt állandóan kortizol ürül a vérbe, ami többek között izomgyengeséget, magas vérnyomást, cukorbetegséget, és az immunrendszer betegségét okozza. De alacsony vérnyomást, hideg kezeket és lábakat, csökkent aktivitást is, különösen reggel, amikor az ember úgy érzi, hogy túl kevés energiája van. Mindez a kortizolkiválasztás zavarára utal, ami vezethet depresszióhoz és mániás reakciókhoz is.
A túl aktív mellékvese, amelynek zavarát a tartós megterhelés okozza, vészjeleket küld hirtelen szívdobogás, felgyorsult légzés (szélsőséges esetben hiperventilláció), gyakori székelés, hasmenés és hirtelen izomgörcsök formájában.
A corticoide a mellékvese hormoncsoportja, amelyek közül a kortizol a legismertebb, a víz-, és ásványianyag-háztartst is szabályozza, valamint a test zsír-, és szénhidrát-anyagcseréjét is.
A GYÖKÉRCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ FIZIKAI MEGBETEGEDÉSEK ÉS PROBLÉMÁK:
aranyér, arthritis, arthrosis, bélgyulladás, fogínygyulladás, gerincpanaszok, hasmenés, hátproblémák, hideg végtagok, influenza, isiász, izomgörcsök, lábfejjel kapcsolatos panaszok, reuma, székrekedés, tartáshibák, utazási betegségek, vesékkel kapcsolatos betegségek, vérnyomásproblémák (alacsony, magas), vizelési problémák
A GYÖKÉRCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETÓ LELKI BETEGSÉGEK:
Egy csakra energiaellátási zavarai legtöbbször nemcsak fizikailag nyilvánulnak meg, hanem lelkileg is. A betegség általában a lélekben keletkezik és csak később jelenik meg a testben. Azért fontos megértenünk a lelki tünetek üzenetét, hogy megfelelő eljárásokkal segíthessünk rajtuk és megelőzhessük a testi zavarok fellépését.
A gyökércsakra fő tünete a földelés elvesztése: Ennek egyik jele, hogy az érintett nem tud kellőképpen megbirkózni a hétköznapokkal, különösen a pénzkereséssel.
Az olyan szélsőséges energiaproblémák, mint a depresszió, a kiégettségi tünetek és a hiányzó motiváció, de említhetjük a paranoiás tüneteket - ezek tipikus kijelentései: "engem senki sem ért meg", "mindenki csak rosszat akar nekem" - zárt gyökércsakrára utalnak. Az egyén ideges az állandó belső feszültség miatt,és nagoyn fél minden új dologtól, mivel hiányzik belőle az önbizalom. Ez pedig állandó félelmeket szül, amelyeket gyakran a testtartás is tükröz. Az illető összeszorítja a fenekét, és szaklatottan jár-kel az életben. De a fenekén lerakódott zsírpárnák és a túl vastag altest is az első csakra zavaraira utal, mivel a zsír azokon a helyeken rakódik le, amit az érintett leginkább védeni akar. A nyitott gyökércsakra megnyilvánul a biztonságérzetben és az egészséges önértékelésben, az elzáródott gyökércsakra viszont kisebbrendűségi érzést okoz, és a kudarctól való félelem pedig perfekcionista viselkedésbe hajszolja az embert, amitől csak nő a belső nyomás. Az érintett mindent ellenőrizni akar, és csak a sikerre figyel."(Vollmar, 1999, 23-34)










2010/09/21

Csakrák



Energiaközpontok, energiakerekek, melyek az óramutató járásával megegyező irányban forognak, ha energiát vesznek fel és ellentétesen, ha energiát adnak le.

Az elkövetkező hetekben mindenféle szakirodalmat, de leginkább Klausbernd Vollmar, A csakrák c. könyvét (tessék elolvasni, mert az egyik legközérthetőbb, nem himi-humi hanem megalapozott , hiteles forrás) felhasználva igyekszünk bemutatni nektek a hét fő csakrát, működésüket, jellemzőit, a hozzájuk tartozó betegségekkel, gyógyításukkal és más egyéb érdekességgel.

"A csakra szó szanszkrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. Jelentése: kérék és energiaörvény." Forgása következtében egyfajta szívóhatás keletkezik, amely behúzza az energiát, vagy az adott információt legyen az érzet, szín, vagy akár illat.

Általában hét fő csakrát szoktunk említeni, bár a hindu és buddhista tanítások szerint testünkben több mint háromszáz energiakerék található meg.

A fő csakrák szanszkrit neve nem, de magyar fordításaik néha eltérhetnek. Mi most úgy tesszük közzé, ahogyan MediDance órákon használni szoktuk:

Muladhara - gyökércsakra
Svadhisthana - keresztcsonti, szakrális, vagy szexcsakra
Manipura - köldökcsakra
Anahata - szívcsakra
Vishuddha - torokcsakra
Ajna - homlokcsakra
Sahasrara - koronacsakra

Vollmar szerint (vö: Vollmar, 11)"... a hét csakra hét archetipikus tudati állapotnak is megfelel, amelyek szorosan kötődnek az emberi test bizonyos helyeihez. Ezek a testi helyek és a hét tudatállapot kommunikál egymással. Ahogyan az agykutatók bizonyos tudati jelenségeket bizonyos agyi területekhez kapcsolnak, úgy függ össze a speciális tudati állapotokkal végzett csakramunka a test meghatározott részeivel"

A hét fő csakra a gerincoszlopunk legalsó csücskétől egészen a fejünk búbjáig egyenletesen helyezkedik el a testünkben felelve a környezetében lévő szervek, mirigyek, csontok stb megfelelő energiaellátásáért ergo helyes működésért.

Bemutató bejegyzéssorozatunkban először a gyökércsakráról, vagyis a Muladharáról olvashattok majd hamarosan.

2010/09/17

egyre több MediDancer



egyre többen vagyunk és ez bizony nagyon jó dolog.
Kábé másfél óra múlva kezdődik az óra a Cökiben, irigyellek is ám benneteket. Nade ami késik nem múlik ugye, így két hét múlva már én is ismét veletek együtt fogok csakRÁZNI a parketten... vastagzokniban és/ vagy dzsesszcipőben :-)



2010/09/15

Krinya tánc-,és jógamesterei, néhányan a volt tanítványok közül


Krinyáról könyveket lehetne írni.. nem blogbejegyzést..

..mindenesetere, a tényközlésre törekedvén álljon itt egy- két név a tánc-, és jógavilág legkiemelkedőbb szereplői közül, akiknél Ő maga tanult, és akik később nála tanultak.

Jógamesterei:
Swami Maheswarananda, Málnai Pál

Táncmesterei többek között:

Hernan Toledo (salsa, argentin tangó, tangó színház), Phil La Luca (Broadway Musical, jazz) Carmen Segura Rodriguez (flamenco) Sergio Cogno (latin táncok) Orlando and Graciela (Professional Stage Tango), Marcus Stylianos (latin táncok) Shami (hastánc) Amaya (flamenco-fúziós hastánc), Meleah (afro -fúzió)
Auer Pál (argentin tangó, step, divattáncok, mozdulatanalízis), Bán Andrea (salsa), Bedőcs László (néptánc), Bóbis László (stepp), Budai László (argentin tangó), Dobó Erika (tíztánc), Guller Márta (tíztánc), Horváth Andrea (hastánc), Jánosi László (tíztánc), Jeszenszky Endre (klasszikus balett, jazztánc), Késmárki Annamária, Késmárki Kálmán (tíztánc), Kránicz József (tíztánc), Koltai Ottó (társastánc), Magyari Róbert (latin táncok), Móczó János (latin táncok), Módy Júlia (tíztánc), Szakál Attila (swing), Sziliné Csáki Emília (társastánc), Vámos Veronika (flamenco)

Tanítványaira - pl:Laki Dóra, Valkó Lilla, Seres Zoltán, Lakatos János, Merkovics Kati, Somodi Gábor, Szirmai Csaba, Holbis Edina, Viszkok Tibor, Polgár Tamás, Tóth Sándor, Szász István, Herédi Otilia, Kovács Endre, Merkovics Éva- Szőlősi András, Pelczéder Zsuzsa, Földi Anikó, Pápai Gábor, Pápainé Tóth Csilla, Boda Szabolcs, Boda Krisztián -mindig is nagyon büszke volt.

Tudtommal több mint huszan lettek táncmesterek kilenc műfajban a "Krinya-alumnból" de rengetegen jártak hozzá technikai instruációkra, magánórákra, workshopokra a már gyakorló tánctanárok közül is.

Én nem vagyok tánctanár, se világhírű bajnok.
Krinya- alumn tag vagyok gyerekkorom óta. És erre büszke.


2010/09/13

az én polifoamom, az én vastagzoknim


A Cökiben hidegebb van, mint az Andreanumban, és polifoam se jut mindenkinek -vagy ki tudja hova tűnik, mire mi odaérünk..

Ígyhát az tűnik a legmegfelelőbbnek, ha mindenki hozza a saját kis polifoamját (itt van egy baráti példány) és vastagzokniját (vagy dzsesszcipőjét) Pénteken.


2010/09/08

Miben jó MediDance-elni, mit vegyünk fel?


- Kérdezitek sokan..

Ambiben jól érzitek magatokat, kényelmes, nem szorít, puha, ésatöbbi, ésatöbbi - válaszoljuk mi.

A MediDance órákat nem holmi puccos fittnesswellnessésspa- ban tartjuk, ahol fel sem engednek a futópadra, ha nem a legújabb Reebok Easy Tone cipőben és Stella McCartney pólóban izzadsz, itt ez senkit nem érdekel. Úgyhogy azt vegyetek fel, amit akartok!

Különben is: minden jelentkezőnek, aki ír az mdmedidance@gmail.com-ra küldünk egy infopakkot, ami igyekszik az általában felmerülhető kérdésekre választ adni.

Pénteken, Szombaton órák, ne feledjétek!

Üdv,
a MediDance csapata

2010/09/03

Indulnak a MediDance órák Budapesten!







Szeptember 8-ától indulnak a MediDance órák heti kétszer (Hétfőn és Pénteken 19:00- 21:00) Budapesten, az Erzsébet krt. 58-ben, a 4/6-os villamos Király utcai megállójánál, az amerikai pizzás felett lévő táncstúdióban.

JAVASOLJUK AZ ELŐZETES BEJELENTKEZÉST, MERT SOKAN JÖNNÉTEK, ÉS SZERETNÉNK, HA MINDENKINEK JUTNA HELY!

ÚGYHOGY ÍRJATOK E-MAILT A MÁR ISMERT: mdmedidance@gmail.com-ra és jelezzétek mely napon (péntek, szombat) jönnétek!



2010/09/02

Budapest megismerte a MediDance-et, a nyitott szemmel történő mozgásmeditációt

Mivel mi (főként én) szerkesztjük a blogot, szerénynek kell lennük, amikor azt mondjuk: nagyon sikeres volt a tegnapi MediDance bemutató óránk :-).

Krinya szokásához híven mindenkit "elvarázsolt", még azokat is, akik az elején valamicske fenntartással jöttek az ezidáig ismeretlen mozgásmeditációs órára.

Mivel szenzációs képek készültek vétek lenne nem megmutatni azokat országnak-világnak, ám erre még várnotok kell, mert nem vagyok egy IT-guru, pláne egy át nem aludt éjszaka és egy hajnali repülőút után.

Úgyhogy türelem MediDancerek, pár óra és érkeznek a képek! juhé
üdv,
mediorsika