What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/10/25

Göd


2010. november 16-án, indulnak a MediDance órák Gödön, egy csodaszép, vadonatúj teremben a Duna út 1/b-ben (térkép), hurrá-hurrá!

Így aztán Keddenként 18:30-20:30-ig a környékbeli mozogni-feltöltődni-fogyni-szépülni-bla-bla -vágyóknak már meg is van a program!

Mindenesetre írjatok az MDmedidance@gmail.com-ra, hogy mindenkinek jusson hely.







2010/10/18

VISUDDHA - TOROKCSAKRA



Elérkeztünk a felső csakrákhoz. Elsőként a Visuddháról, vagyis a torokcsakráról olvashattok.

Torokfájósok, pajzsmirigyproblémások, kommunikátorok :-), figyelem!


"...ELNEVEZÉSEI: torokcsakra, visuddha (a szanszkrit visuddha: a legnagyobb tisztaság szóból)

ELHELYEZKEDÉSE: abban a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, azon belül a mellcsonttal találkozik

ENDOKRIN MIRIGYE: pajzsmirigy

HORMONA: thyroxin

ÉRZÉKELÉSE: hallás

HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: nyak, száj, gége, hangszálak

SZÍNE: (türkiz) kék

MANTRÁJA: ham (hang-nak ejtve)

MEGERŐSÍTÉSEI: Hitelesen fejezem ki magamat, Őszintén fejezem ki magamat.

TANULÁSI FELADATA: az őszinte kommunikáció, valamitnt az érzés és a gondolkodás összekötése

SZIMBOLIKÁJA: a kék kör

KÖVEI: amazonit, türkiz és minden kék kő, mint például az akvamarin és a kalcedon is

ILLÓOLAJAI: eukaliptusz, fenyő, zsálya


ÁLTALÁNOS ELEMZÉSE:

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. A torokcsakra készít elő bennünket a felső két csakra személyiségen túli síkjára azzal, hogy megtanít a légzésre. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk ritmikusan megfeszülni és ellazulni, ritmikusan valamit befogadni, majd elengedni. Ha ezt a ritmust valami zavarja, akkor légzési problémák adódnak.

Figyeljétek meg egyszer, hogy a belégzésetek, vagy a kilégzésetek hangsúlyosabb. Ez megmutatja a bennetek lévő adás és elfogadás egyensúlyát, vagy egyensúlytalanságát.


A torokcsakrához a tüdő, a gége és a hangszálak tartoznak, ezért ez a központ elsősorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos.

A torokcsakra elvezet saját belső valóságunkhoz, és szabályozza kommunikációnkat és hallásunkat. Itt halljuk a külső és belső hangokat egyaránt, és el tudjuk dönteni, hogy mit kívánnak tőlünk, valamint tisztán ki tudjuk fejezni, amit mi várunk a külvilágtól.


Ez a csakra irányítja tehát a verbális és nonverbális kommunikációt. Meg kell tanulnunk őszíntén kommunikálni, még akkor is, ha félünk a következményektől. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk önmagunkat , amihez csendre van szükségünk. Aki keveset beszél, az gyakran erősíti ezzel torokcsakráját. A túl aktív torokcsakrán keresztül - ami tartalmatlan fecsegésben nyilvánul meg- tudattalanul sok energiát lehet elveszíteni. Itt nemcsak arra jöhetünk rá, hogy feleslegesen beszélünk, hanem arra is, hogy a beszéddel mennyire manipulálunk, ezzel egyre jobban eltávolodva belső valóságunktól.


A torokcsakra síkján megtanulhatunk hallgatni belső hangunkra. Ehhez először a nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat. A csakra egyik tanítása: Légy csendben! Ezt a hozzátartozó szín is kifejezi. A kék megnyugató szín, amely a szemlélőt saját belső világa felé húzza. A torokcsakra kék színével a belső kommunikációt erősítjük meg, a szakrális csakra narancs színével pedig a testbeszédet, vagyis a kifelé irányuló kommunikációt.


A torok és a szakrális csakra szoros kapcsolatban áll egymással. A szakrális csakra a kommunikáció testi-ösztöni részét irányítja, a torokcsakra pedig az intellektuális-szimbolikus részét. Ha valaki először a szakrális csakra szintjén ébred öntudatra, akkor a torokcsakra szintjén is olyan tudatosság alakul ki benne, amellyel önuralomra tesz szert, és képes lesz irányítani a sorsát.

A torokcsakra összefügg még az éhséggel és a szomjúsággal is. Itt arról a vágyról van szó, hogy olyan tudással töltsük meg magunkat, amelyek kitöltik a belső ürességet.


A TOROKCSAKRA BETEGSÉGEI:

Szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. A köhögés, a torokfájdalom és a rekedtség mindig akadályozza a beszédet, ezért a következőkben felsorolt betegségek arra irányítanak, hogy maradjunk egy kicsit csendben. Nyugati kultúránkban sok energiát veszítünk a meggondolatlan beszéddel. Szinte mindig beszélünk, s ez elvonja a torokcsakra energiáit egészen addig, amíg a tipikus megfázásos betegségek véget nem vetnek ennek. A nyugati társadalom verbális kultúra, tehát energiáit a torokcsakrára építi.


A TOROKCSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:

A torokcsakrához tartozó pajzsmirigy thyroxint, és egyéb olyan hormonokat termel, amelyek serkentik a sejtek akrivitását. A pajzsmirigy hibás működése akkor tűnik fel, amikor aktívnak kellene lennie: a pubertás-, és változó koroban. Hormonjai a thyroxin és a trijodthyronin szabályozzák a szervezet energia- és hőháztartását. Ehhez jódra van szükségük, amit általában a táplálékból nyernek.


A TOROKCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ TESTI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:

asztma, bronchitis, fülproblémák, fülcsengés, köhögés, légzési problémák, mandulagyulladás, megfázás, nyakfájdalmak, nyelvproblémák, pajzsmirigyproblémák, rekedtség, szájproblémák, szájszag, torokfájás, tüdőproblémák


A TOROKCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI PROBLÉMÁK

A torokcsakra betegségei lelkileg az önkifejezéssel, ezen belül is a gondolatok kifejezésével függnek össze. A torokcsakra birodalmába tartoznak azok az új elgondolások, amelyek - Heinrich von Kleist szerint- beszéd közben születnek: A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak.

A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen. Nem akarják elengedni a régit, s, így nem tudnak helyet adni az újnak, a növekedésnek. Így jellegzetes zavarok jönnnek létre: az illető gyakran kér elnézést, mogorva és rosszkedvű. Az ilyen ember zavaros és kusza. A torokcsakra tipikus zavara a racionalizálás, amikor az ember önmagát és másokat, a tetteket és az érzéseket intellektuálisan akarja megmagyarázni. Ezzel elveszti rugalmasságát és megmerevedik..." (Vollmar: 2002, pp. 62-69)


További részletek a könyben!


2010/10/11

SZÍVCSAKRA - ANAHATA

Az alábbiakban a csakrákat bemutató bejegyzéssorozatunkban a szívcsakráról olvashattok. Most is, akárcsak az előzőkben is Klausbernd Vollmar könyvét használtuk forrásanyagként, ahol mindez bővebben megtalálható.


"...ELNEVEZÉSEI: szívcsakra, anahata csakra (a szanszkrit anahata: örökké megújuló szóból)

ELHELYEZKEDÉSE: a mellkas közepén, a szív magasságában, a legtöbben mégis kissé balra érzik, ahol a szívük dobog

ENDOKRIN MIRIGYEI: a csecsemőmirigy

HORMONAI: thymosin

ÉRZÉKELÉSE: tapintás

HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: bőr, kezek, szív (vérkeringés), tüdő

SZÍNE: a zöld, mind a színkör középső színe, valamint részben az arany és a rózsaszín is

MANTRÁJA: yam, (jangnak ejtve)

MEGERŐSÍTÉSEI: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel

KÖVEI: aventurin, rózsakvarc, smaragd és minden zöld kő, mint például a malachit, az olívin és a turmalin

ILLÓOLAJAI: bazsalikom, rózsa, kömény


A szívcsakra szintjén kezdünk tudatára ébredni mentális képességeinknek. Felfedezzük magunkban azt a hajtóerőt, amely arra ösztönöz, hogy intellektuális témákkal foglalkozzunk. C. G. Jung szerint az ember racionális funkciói a szívcsakráná kezdődnek. Gyakran mellkasunkra ütünk, ha ki akarjuk hangsúlyozni tudatos énünket. Minden esetre valamilyen hasonló mozdulatot teszünk, amikor jelezni akarjuk énünket. Ennek ellenére csak a harmadik szem síkján tudunk teljesen tudatosan gondolkodni, és csak itt lesznek saját gondolataink. A szív síkján legtöbbször a gondolataink befolyásolnak minket, és nem fordítva.


A szívcsakra a megismerés és a tudatosság székhelye. Itt pillanthatunk bele tudatunkba. Ez a levegő minőség, amely a szíven mint megismerő szerven keresztül működik. A levegő ugyanúgy, mint a szeretet, mindennel összeköt bennünket. Ez megfelel e csakra alapelvének és a tibeti buddhizmusnak is, amely szerint igazi megismerés a szeretetből fakad, ami pedig a szívből származik. Ezen a síkon tehát meg kell tanulnunk együttérezni.

Alice Baily úgy véli, hogy a szívcsakra energiája határozza meg, hogy inkább az alsó, vagy a felső csakrák energiájával élünk.


A szív szanszkritül hrdaya, ami áldást, és elfogadást is jelent. A szívcsakrával való foglalkozás egyik célja, hogy az emberi kapcsolatokban kiegyenlítsük az áldást és az elfogadást. Ehhez pedig szívélyesség és együttérzés kell. Valójában minden szinten ki kell egyenlítenünk az adást és az elfogadást és meg kell tanulnunk, hogy a dolgokhoz nem szabad görcsösen ragaszkodnunk, de az sem helyes, ha mindent kiengedünk a kezünkből.


Hol vagyunk nyitottak és hol zárkózottak? Ezek azok a tipikus kérdések, amelyeket e csakra szintjén kell eldöntenünk, és amelyek egy pszichológiai síkon az adást és az elfogadást fejezik ki.


A szív síkján ezen kívül a megbocsátással is foglalkoznunk kell. A kereszténység azt mondja, hogy a Miatyánk azon része, ahol a bűnök megbocsátásáról van szó, a szívcsakrára vonatkozik, ezért szívből kell kimondani is.

A megbocsátás nem más, mint az együttérző cselekvés.


A SZÍVCSAKRA BETEGSÉGEI:

Korszakunkban sok olyan betegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Ide tartoznak például az allergiák és az immungyengeségek, amelyek száma egyre növekszik. A szívcsakrával döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. Fizikai síkon ennek az antitestképzés felel meg. Ahogyan az antitestek eldöntik, hogy mi használ nekünk, és mi árt, úgy teszünk mi is ilyen különbséget a szív és a szeretet síkján.

A szívcsakránál gyakran kell feloldani egy bizonyos keserűséget. Ideális esetben ezzel megtanuljuk kezelni a szomorúságot és a megbocsátást. A betegségek fő okai olyan fel nem dolgozott érzések, amelyek a szívcsakra körül páncélt képeznek. A porosz testtartás ahol csak kihúzott mellel és behúzott hassal lehet közlekedni e páncél kulturális megjelenése. Ezt a testtartást tudatosan sulykolták a katonákba, mivel elősegíti a nem kívánatos érzések kontrollját.


A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is, ami a mi kultúránkban sokszor jellemző. Ez megrövidíti a gerincet, ami szűkíti a szívcsakra területét, így az energiák nem tudnak megfelelően áramlani, és ez az érzelmi gátak létrejöttében nyilvánul meg. A hajlott testartás a mellkas páncéljáre is utal, amit a kialakuláskakor még könnyű helyrehozni. Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni: olvassunk például a hasunkon fekve, könyökölve. Ha rendszeresen gyakoroljuk ezt a testtartást, akkor különösebb erőfeszítés nélkül aktiválhatjuk és megnyithatjuk szívcsakránkat. Ha nyitottabb a szívcsakra, akkor több levegő kerül a mellkasba, ami kedvez az olyan érzéseknek, mint a szeretet és együttérzés.


A SZÍVCSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:

A klasszikus felfogás szerint a szívcsakra irányítja a csecsemőmirigyet, a szívet és a vérkeringést. A csecsemőmirigy, amely a pubertáskorig nő, majd elkezd zsugorodni, a fehérvérsejtek képzésében vesz részt, ezért fontos része az immunrendszernek.


A SZÍVCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK

allergia (asztma, csalánkiütés, ekcéma, szénanátha) autoimmun betegségek, immungyengeség, rák, fertőzések, szívpanaszok, vérkeringési problémák, lelki problémák." (Vollmar:2002, pp. 53-61)




2010/10/08

Láma Ole Veszprémben







Tegnap este Veszprémben jártunk többek között Láma Ole Nydahl előadásán.
Mivel én hat-hét évvel ezelőtt napi szinten látogattam a Huszár utcai meditációs központot, Krinya pedig még nem hallotta a Lámát élőben, gondoltuk jó kis program lesz a Karma Kagyü vonal meditációs mesterét, az elsőszámú utazólámát élőben látni, úgyhogy szépen el is mentünk.
A több mint háromórás tanítás az örömről és félelemnélküliségről a Veszprém Arénában ismételten nagyon érdekesnek és hasznosnak bizonyult. (a képek minősége kritikán aluli.. Steve Jobs nem a pixlelekről híres, ugye)

De nem is ez a lényeg, hanem, hogy hívjátok a 1752-t és a 1749-et!

2010/10/04

MANIPURA - KÖLDÖKCSAKRA


"...ELNEVEZÉSEI: köldökcsakra, solar-plexus, hara, manipura ( a szanszkrit mani: ékszer, gyöngyszem és a pura: város szavakból).
ELHELYEZKEDÉSE: a köldöknél
ELEME: tűz
ENDOKRIN MIRIGYE: hasnyálmirigy
HORMONAI: inzulin, glucagon
HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: szem, gyomor, máj, epehólyag
SZÍNE: sárga
MANTRÁJA: ram (rangnak ejtve)
MEGERŐSÍTÉSEI: Én vagyok én, Pozitívan harcolok. Kimutathatom az agressziómat.
KÖVEI: jáde, tigrisszem, citrin,
ILLÓOLAJAI: bergamott, cajeput

ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:
C. G. Jung szerint e csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy ha elöntik az érzések, a szenvedélyei áldozata lesz. A tudat fejlődése itt a nyers szenvedélyek tudatos alakításáról szól. A köldökcsakra az "én" energiát fejezi ki és érzéseinket irányítja. Pszichológiai szempontból azt a síkot jelenti, ahol az ember tudatába kerül érzéseinek. Így az érzelmi kielégülést itt sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti.

A köldökcsakra energiáinak segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal és belső világunkkal is. Kénytelenek vagyunk harcolni, így szembesülünk saját agressziónkkal is.
Minden harcművészeti ágban különös figyelmet fordítanak a harcos köldökcsakrájának edzésére. Ez nemcsak testünk súlypontja, hanem az életenergia középpontja is. Nem véletlen, hogy Japánban úgy követik el a harakirit, vagyis a rituális öngyilkosságot, hogy kardot döfnek a hasukba. Számukra itt székel az életenergia. A hara az erő központja, amit lángként képzelnek el. Aki ezt a belső lángot a köldökcsakráján vizualizálja, az céltudatos lesz, s ezzel külső és belső egyensúlyra is szert tesz.

Ismeretes a világ köldöke (görögül:omphalos) fogalom is. Ez is azt fejezi ki, hogy a köldök középpont és erőhely is egyben.
Társadalmunkban az energia legfőbb szimbóluma azonban a pénz. A pénz körül forog minden, ez a világ köldöke, ezért érthető, hogy a pénz nemcsak a gyökér-, és szakrális, de a köldökcsakrához is tartozik.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz viszont világít is, hogy lássunk, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől a legtöbben félünk. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Aki meg akarja valósítani önmagát és elképzeléseit, annak erősítenie kell a köldökcsakráját. Gyenge harmadik csakrával nem lehet élni a mi társadalmunkban.
Mindebből következik, hogy az önbizalom, az egoizmus és a nárcizmus is a köldökcsakrához tartozik.

A KÖLDÖKCSAKRA BETEGSÉGEI:
E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. Így elnyomott agressziója önmaga ellen irányul és hosszú távon fekélyeket okoz.

Testi síkon az emésztés tartozik ide. A táplálékot úgy emésztjük meg, ahogy az érzéseinket.
Tágabb értelemben az optikai benyomásokat is megemésztjük. Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátő ezért csak a közel lévő dolgokat "emészti" meg, a távollátó pedig a messze lévőket.

Amint látjuk, a köldökcsakra témái gyakran összefüggnek tetterőnkkel és érzelmeink kezelésével. Ha ezekkel van gond, akkor mindig zavarok vannak a köldökcsakrában is, amelyeket a megfelelő gyakorlatokkal csökkenteni lehet.
A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ebben az esetben a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát, ami hosszútávon mérgezéshez vezet.
A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.

A KÖLDÖKCSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:
Ehhez a csakrához olyan belső szervek kapcsolódnak, mint például a hasnyálmirigy, a máj, a lép, a gyomor és a vékonybél. Ez az emésztés témájára utal- szimbolikus értelemben is arról van szó, hogyan emésztjük meg érzéseinket.
A csakrához tartozó belső elválasztású (endokrin) mirigy a hasnyálmirigy. Többek között inzulint és glucagont termel, valamint különböző emésztő enzimeket. Az inzulin a glukózfelvétel révén irányítja a sejtek és az izomzat aktivitását. A cukorbetegeknél mesterségesen kell szabályozni a test glukóz-, és inzulinháztartását, mivel a köldökcsakrájuk energiája erősen blokkolt.

A KÖLDÖKCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ FIZIKAI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:
cukorbetegség, emésztési problémák, epepanaszok, evési problémák, gyomorégés, gyomorfekély, hízás a hasra, májbetegségek, rekeszizom-problémák, szemproblémák

A KÖLDÖKCSAKRA ZAVARAIRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI BETEGSÉGEK ÉS PROBLÉMÁK:
A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Haragunkat és dühünket vagy azért nem fejezzük ki, mert félünk, hogy elveszítjük mások szeretetét, vagy az agresszív érzelmek irányítanak bennünket. A kiegyensúlyozott köldökcsakra segítségével megfelelő módon tudjuk kifejezni érzéseinket. Megtaláljuk a módját, hogy ne nyomjuk el érzéseinket, és tudatosan ki is fejezzük őket. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Ez erősíti a tetterőt és az öntudatot.
Dühkitörések, harag, hatalmi visszaélések, hisztéria, kisebbségi komplexus, mazochizmus, szadizmus, szégyenlősség..." (Vollmar: 2002, pp. 44-51)




2010/10/03

Október 11-től indulnak a hétfői órák!

Sokan felvetettétek, hogy jó lenne hét elején is csakRázni, feltöltődni a hátralévő hétköznapokra és lemozogni az esetleges szombat-vasárnapi plusszdekákat.

Így aztán gondoltunk egyet és mindenki nagy örömére szépen át is pakoltuk a szombati órát Hétfő estére 19:00-21:00-ig.

A helyszín a pénteki óra helyszíne:
Erzsébet krt 58 1. em. 3. (ahogy leszálltok a 4/6 villamosról a Király utcánál, átmentek a zebrán és pont az amerikai pizzás melletti kapualj, bepötyögitek a 11-et, aztán kulcs, aztánmeg 1031, fel a lépcsőn, körfolyosón jobbra, és máris ott a zöld ajtó- ott meg be:-))

Lehet ám kocsival is jönni, csakhát ugye 20:00-ig fizetni kell a parkolásért Fürst Úrnak és bájos kompániájának, megaztán hol tudtok megállni...?

Nnna, hát ez a jó hír mára, meg az, hogy hamarosan jön a köldökcsakráról szóló anyag!

Szép estét mindenkinek!