What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2011/01/27

TOROKFÁJÁS

A cím a visuddha (torokcsakra) egyik klasszikus betegségére utal, az alábbi - jó hosszú- idézet, meg ezen betegség kristályterápiás gyógymódjára.

"... A torokfájást kiválthatja hangunk megeröltetése, irritáció (például cigarettafüst), fertőzés (légúti betegség, torokgyulladás) vagy
pajzsmirigyproblémák. Oka lehet ezen kívül pszichés stressz (ha valamit visszatartunk, és a ki nem mondott dolgok okozta feszültség a "torkunkon akad").
Egy kimozdult nyakcsigolya, a nyaki izmok feszülése, álkapocsfeszülés és elmozudlás, nem megfelelő záródás, vagy fogproblémák is lehetnek még a háttérben - ezeket nehezebb észrevenni. A torokfájás összefüggésbe hozható a bél-,
és nyirokrendszerrel is, mivel a légutak nyálkahártyája gyakran átveszi a méregtelenítő szerepet a belektől vagy a nyirokrendszertől, ha azok túlterheltek.
Ez a tünetallergia, főleg ételallergia miatt is felléphet. Tehát a bélrendszeren keresztül megvalósuló tisztulás és a lelkiismeretesen betartott étrend (lehetőleg cukor és tehéntej nélkül, kevés állati fehérje - bevitellel) hatásos az akkut torokfájás esetében, különösen ha az visszatérő.
Minden esetben szükség van orvosi diagnózisra, mivel nemcsak a megfázás jöhet szóba a fertőzéses megbetegedések vonatkozásában, hanem más betegségek is, amelyek sokkal nagyobb veszéllyel járnak, mint például a torokgyík, a mumpsz, az influenza, vagy a mirigyláz. A lehetséges komplikációkat- beleértve a keléseket, gégegyulladást, a hurutot, az akkut középfülgyulladást, a hörghurutot, vagy a tüdőgyulladást meg kell előzni.
Közismert és hasznos gyógymód a torokfájásra, ha a szánkat és fogainkat hidegen sajtolt napraforgóolajjal öblögetjük mindennap tíz-húz percen keresztül. Amikor végeztünk köpjük ki az olajat és alaposan öblítsünk langyos vízzel! Az olajat semmilyen körülmények között nem szabad lenyelni!


Amikor a torokfájás lázzal és általános tünetekkel jelentkezik (fáradtsággal, apátiával), a test jelzi sürgető szükségletét a pihenésre. De bármiről legyen is szó, mindig vigyáznunk kell magunkra. Szükség esetén maradjunk ágyban, ha fáj a torkunk. Nagy az esély rá, hogy a helyzet rosszabbodik, de végül enyhül, és felépülünk, ha zsálya és kakukkfűteával öblögetjük a torkunkat.


A kristályok enyhíthetik az akkut toroktüneteket és oki szinten is segíthetnek. Különösen akkor, ha a probléma visszatérő. A borda és a nyakizomproblémák is számos gyógymóddal kezelhetők, mint a kranioszakrális terápia, az oszteopátia, a Dorn-Breuss-féle gerinc kiegyenlítő és porckorongmasszázs.
Az amazonit az állkapocs feszültsége vagy a hangeröltetés által okozott torokfájás vagy rekedtség esetében hatékony. Esetleg még akkor is, amikor gombóc van a torkunkban, mert nem vagyunk képesek kifejezni szomorúságunkat, szenvedésünket, boldogtalanságunkat, és nem tudunk megszabadulni a gondjainktól.
Az apofillit akkor hatásos, ha a torokfájás félénkséggel, félelmekkel, belső nyomással, idegességgel, és bizonytalansággal hozható összefüggésbe. Ezekben az esetekben megelőzheti, hogy a fertőzés hörghuruttá váljon.
Az akvamarin hatásos torokfájás, száraz köhögés, rekedtség esetében, amelyek allergia, pajzsmirigyprobléma, izgatottság és stressz miatt alakulnak ki.
A kalcedon enyhíti a torokfájást, a köhögést, a nyelési nehézségeket, amelyeket a dohányzás, alkohol stb. által keltett irritáció okozhat. Csillapítja a légúti fertőzéseket, a betegségeket, a nyirokrendszer túlterheltségét, az allergiát és a hang megeröltetését. Akkor is szerephez juthat, ha olyan dolgot nyomunk el, olyasmi "akad" a torkunkon, amit valójában a másik szemébe kellene mondanunk.
A krizokolla hatásos torokfájás, nyelési nehézségek esetén, ha a torkunkat száraznak, érdesnek és érzékenynek érezzük. Serkenti a bedagadt mandulák gyógyulását, valamint a nyálkahártya regenerációját. Mivel méregtelenítő kristály segíti a nyirokrendszert, és erősíti az immunrendszert- amelyek alapvetően fontosak a torokfájás kiújulásának megelőzésében.
A dumortierit segít oldani az állkapocsfeszülés a nem megfelelő záródás, és a tápcsatorna problémáinakkövetkezményeit, továbbá hatékony ha szomorúság, félelem, vagy csüggedés szorítja a torkunkat. Segít megnyilni, és nem terhelni tovább az elménket a gondjainkkal.
a nemesopál segít a torokfájás, a köhögés és a nyelési problémák gyógyításában, amelyeket a kínzó irritáció, a megfázás, a fertőzések és a túlterhelt nyirokrendszer okoz. Érzelmileg segít az aggodalmak, a szomorúság, és a joie de vivre érzésének hiányának esetében.
A fluorit segít a súlyosan irritált, felsértett, és összeszorult torok esetében- amit úgyérzékelünk, mintha égne-, és a makacs, száraz és irritáló köhögések, nyelési problémák, valamint a stressz, az irritáció, az allergia, a nyirokrendszer túlterhelése és a légzőszervi megbetegedések okozta fájdalom gyógyítása terén. A személyes akadályoztatás érzése- mint a krízisek és a kétségbeejtő helyzetek- mind szükségessé tehetik a fluorit alkalmazását a torokfájással kapcsolatban.
A heliotrop a megfázás, a nyelési problémák, a mandulagyulladás korai szakaszában hatásos, és az elnyomott, depresszív, vagy agresszív érzések és problémák esetében.
A lapislazuli azon torokfájás esetében hatékony, amelyet az elfojtott idegesség okoz, vagy amikor valamilyen kimondatlan dolog a "torkunkon akad". Megkönnyíti mindenféle kellemetlen igazság "lenyelését", segít, hogy nyomatékosan kifejezzük saját igazunkat. Akkor is hatásos, amikor a hang súlyos túlterhelése rekedtséghez, vagy akár a hang teljes elvesztéséhez vezet.
A larimar hatásos a krónikus torokfájás, a rekedtség és a hang elvesztésének gyógyításánál
A mohaahát segít a torokfájás és a makacs köhögés esetében, amelyek nyálkatermeléssel és súlyos torokgyulladással, megdúzzadt nyirokcsomókkal járnak.
Az óceánjáspis - a zöld színű változat, amely áttetsző, szintelen pontok formájában tiszta kalcedont tartalmaz- különösen hatásos torokgyulladásnál.
A rutilkvarcot akkor kell alkalmazni, ha úgy tűnik a fájdalom "lefelé" azaz a hörgők felé terjed.
A szardonix főleg a torokfájás enyhítésében segít, de akkor is, amikor középfülgyulladás és hasonló komplikációk merülnek fel.
A smaragd a gyulladással és megfázással kapcsolatos torokfájás esetében hatásos. Különösen akkor érdemes alkalmazni, amikor a torokfájás felfelé terjed, az orrmelléküregek felé.
A szodalit segít a torok a gége és a hangszálak problémáinak esetében, mint a lapislazuli-, amikor valami, amit nem fejeztünk ki, a "torkunkon akad". Elősegíti annak tudatosítását, hogy mindig ki kell mondanunk, amit muszáj, és így nem lesz több akadály. Ezen kívül lázcsillapító hatása is van, fertőzések esetében, valamint különösen a nagyon száraz torok és a folyamatos rekedtség esetében segít hatékonyan.
Az említett kristályok gyakorlati alkalmazása egyforma, és a legjobb, ha a torkunkon viseljük őket nyaklánc, vagy függő formájában. Nyers kristályokat (akvamarin, smaragd) vagy marokköveket a szánkba is helyezhetünk..."
(Geinger, 2009, pp: 263-265)

SZERDA - Göd


Közkívánatra átpakoltuk a keddi MediDance-et Szerdára.
Az időpont is változott, 18:30-ról 18:00-ra.
Tehát:
Szerda 18:00 - 20:00

Jó csakRázást!

2011/01/20

HOLDKŐ
























Azután, hogy az előző bejegyzésben ódákat zengtem az "egyedüli, legjobb, leghitelesebb, ésatöbbi, ésatöbbi" könyvről Hétfőn kaptam ajándékba egy másikat, ami más aspektusból ugyan, de hasonló megbízhatósággal tárgyalja az ásványok és féldrágakövek élettani hatását.

Így aztán arra gondoltam felváltva használom majd őket, merthogy kettő mégiscsak jobb, mint egy, ugyebár ráadásul a HOLDKŐ-ről most ennek a könyvnek ( Sang-E-Sitara: Kő-Követek, A Kabbala, a Tarot és a Kövek összefüggései, Édesvíz, Budapest, 1998) a tolmácsolásában olvashattok.


"...Bézs, rózsaszín, zöld, sárga, fehér, szürke, kék finom árnyalataiban ezüstösen derengő, alig átlátszó, fehér karcú, selymes fényű, a földpátcsoportba tartozó kálium-alumínium-szilikát összetételű kő.

Indiában szerencsekőnek tartják, s így ott szentnek számít. A tojás alakúra csiszolt holdkő Síva jelképe. Hindi neve candrakanta mani, ami annyit jelent: a Hold fénye. Indiai asztrológusok a Hold erejének pozitív befolyásolására használják ezt a követ. Őseink úgy vélték, a színét aszerint változtatja, hogy a Hold milyen negyedben áll, így nálunk varázskőne, csodatevőnek számított. A mágusok szerint az összeveszett szerelmeseket és a házastársakat kibékíti. Az arabok a családi békét, a gyermekáldást várták tőle, az indiánok a Nagy Istennő köveként tisztelik. Egyes népek a bőséges terméshozam reményében a gyümölcsfák ágaira holdkövet akasztanak. A nagyon érzékeny emberek telihold idején tartsák magukat távol tőle, nők a menstruáció idején óvatosan bánjanak az energiájával. Milvel a holdkő a jin energiák megtestesítője, így ezüttel hordjuk, a belőle készült ékszert óvjuk a szappanhabtól, a vegyi anyagoktól, az ütődéstől.

Éjszaka, teliholdnál érdemes feltölteni. A Hold hatása alatt áll és a Rák jegyét jelképezi.


Az ájurvédikus orvosok évezredek óta gyógyítanak holdkőből készült anyagokkal, a modern gyógykőterápia is nagy tiszteletben tartja, a női betegségeknél nélkülözhetetlen.

Ajánlott azoknak, akiknek fájdalmas menstruációjuk van, ilyenkor a ciklus előtt öt nappal vegyék magukhoz. Mivel a holdkő szabályozza a hormonháztartást, elősegíti a petefészek ösztrogén-, és tesztoszterontermelését. Nemcsak azoknak segít, akiknek rendszertelen a havi vérzése, hanem a változókorú nők is bizalommal fordulhatnak hozzá, ilyen esetben ajánlott az összes mirigyre holdkövet tenni hatásos lápis lazulival együtt. Harmonizálja a női szervek működését, nemcsak a petefészek bajainél, a női nemi szervek rákjánál, cisztánál, terméketlenségnél gyógyít, hanem a terhesség ideje alatt is elősegíti a tejképzést, megkönnyíti a szülést és az azt követő időszakot.


A nyirok-, és a pajzsmirigy-mellékcsakra legfontosabb köve, a mirigyrendszer összehangolója.

A koronacsakrán át hat a tobozmirigyre, a harmadik szemen pedig az agyalapi mireigyre és a középagyra, megakadályozza a vízfejűséget, a torokcsakrán át a pajzsmirigyre, a szívcsakrán át a csecsemőmirigyre, a köldökcsakrán át a hasnyálmirigyre hat, ahol segíti a cukor-szénhidrát anyagcserét és támogatja az inzulintermelést, beállítja a megfelelő vércukorszintet.


Támogatja a vér tápanyagellátását, segíti az emésztést, hatásos hasi-, és gyomorpanaszoknál, gyomorfekélynél, serkenti a lép működését, segít a bélbetegségeknél, az emésztésnél, és a súlyos soványságban szenvedőknek.

A holdkő segítségünkre lesz a nyirokmirigy daganatainál, pozitívan befolyásolja a nyirok működését, hogy a szövetek közt ne halmozódjon fel a szövetnedv, vagyis ne keletkezzen ödéma. A torokcsakrán át a kék topázzal együtt a pajzsmirigyre jó hatású, általa szabályozza a növekedést. Hosszú láncként a nyakban a csontokat és az izületeket tartja karban, gyógyító hatású a tarkómerevségnél és a csigolyák megbetegedéseinél. Alkalmazzuk bármilyen makacs fekély, felfekvés esetében, égési sérüléseknél, vágott sebnél - segíti a gyorsabb hegedést. Alkalmazzuk a rákos betegségek kezdeti állapotánál, ajánlott a Hold hatására kiváltott betegségekre is (holdkórosság, asztma, epilepszia).


A holdkő egyensúlyban tart, oljda félelmeinket, harmóniát sugároz, feltárja a gyengeségeinket. A felhevült érzelmeinket nyugtatja a hűvös kék sugárzásával. Növeli a jint, a nőies energiát, erőteljesebbé teszi az álmokat, megnyitja a tudatunkat, hogy bepillantást nyerhessünk a belső világunkba.

A Holdat jelképezi: érzékennyé, érzővé tesz, titkos fényével felszínre hozza az elnyomott érzelmeinket. Az észak-amerikai indiánok nagymamának nevezik a Holdat, akár a bábát, aki minden szülésnél jelen van. holdkő ajánlott a férfias nőknek, a vasszívű férfiaknak, akik úgy gondolják, csak a nők sírhatnak, mert az erősebb nemnek minden érzést ki kell küszöbölnie. Ne feledd, csak az a teljes ember, aki egyensúlyba hozza a férfias és a nőies oldalát. Forduljanak hozzá azok is, akik túlságosan gyakran, minden jelentés nélkül dobálóznak a szeretet szóval, mivel a holdkő a titokzatosságával érzékennyé, türelmessé, nyítlszívűvé, őszintévé tesz..." (pp: 165-167)






2011/01/12

Gyógyító kristályok


Még tavaly (akármilyen vicces is ez a "tavalyozás" már január közepe táján járunk) említettem, hogy hamarosan elindítjuk a bejegyzéssorozatunkkat az ásványok, féldrágakövek hatásairól. Azért vártunk eddig, mert egy olyan megalapozott, szakirodalmat kerestünk, ami nemcsak egy-két szóban ismerteti a köveket és élettani hatásukat, hanem valóban használható hiteles hivatkozásként.

Nna, ezt a könyvet meg is találtam nemrég, úgyhogy ezentúl rendszeresen olvashattok majd postokat lelki és fizikai betegségekről és az ezeket gyógyító ásványokról, kristályokról Michael Gienger tolmácsolásában ( Gienger: Elsősegély Gyógyító Kristályokkal, Édesvíz, Budapest, 2009)



"A kristálygyógyítás tudománya


A régi időkből származó hagyományok és az indiai, káldeai, mezopotámiai, egyiptomi és antik görög régészeti felfedezések bizonyítják, hogy a kristálygyógyítás tudománya már az emberiség keletkezésének kezdeti szakaszában is létezett. A kristályokkal való gyógyítást sok ezer évig az orvostudomány természetes részének tartották, amelynek hagyománya egészen a reneszánsz idejéig jelen volt a nyugati világban.

A felvilágosodás kezdetekor e gyógymód mégis visszaszorult, mert olyan filolófia volt érvényben, amelyik a racionális gondolkodást hangsúlyozta, és alapjaiban kérdőjelezte meg a hagyományokat. Ez a filozófia -az újonnan megjelenő természettudományokkal együtt- egyszerű babonának tartotta a kristályok gyógyító erejét. Attól függetlenül, hogy a "régi" módszerrel valódi sikereket lehetett elérni, a modern gondolkodású emberek problémája az volt, hogy a kristálygyógyítás folyamatát tudományosan nem lehet megmagyarázni. Ma a dolgok másképp állnak. A modern tudomány és a kapcsolódó tudományterületek fejlődésével fény derüt arra, hogy minden test állandó energiakapcsolatban van a környezetével. Ily módon a fény, a hő és a többi sugárzó elektromágneses energia elnyelődik, átalakul és újra felszabadul. Sajnos legtöbbször a negatív jelenségek- mint a nukleáris sugárzás okozta károsodás, a légköri szennyezés, az elektromágneses/ sugárzási hatások és a többi- kerülnek a figyelem középpontjába, elterelve a figyelmet az energetika és az egészség kapcsolatáról. Mindemellett természetesen léteznek pozitív és gyógyító hatások, beleértve a kristályokból származókat is.


Minden kristály rezgése egy sajátos energiamintázatot követ, s az ásványtól függően mérhető ingadozást mutat a teljes elektromágneses spektrumon. Bár a kristályok energiája viszonylag alacsony intenzitású, mégis érzékelhetően nagy hatású, mivel mágneses rezgésük harmonikus és folyamatos. A radioaktív ásványok kivételével a kristályok nem bírnak saját energiaforrással. Ehelyett a felvett fény-, és hőenergiát alakítják át egyfajta "sugárzássa". Tudományosan bizonyított tény, hogy az emberi test sejtmagjai fényimpulzusokat bocsátanak ki, amelyek a sejtek közötti belső kommunikációt szolgálják, és a szöveteket és szerveket hangolják össze. Ezek az úgynevezett biofotonok nyilvánvalóan ki vannak téve a kristályok elektromágneses rezgésének, bár a pontos mechanizmus még felderítésre vár. Azok az agyhullámokban bekövetkező spontán változások, amelyek a nemesköveknek a testre helyezésével történnek, mégerősítik, hogy legalábbis valamiféle hatás kimutatható.


Amikor egy kristály elektromágneses mezője érintkezésbe lép az emberi szervezettel, a következő hatásokat fejti ki:

- a meridiánokon (a test energiapályáin) keresztül energia áramlik

- a csakrák működésbe lépnek

- stimulálja az idegi elektromos válaszokat

- aktiválja a hormontermelő mirigyeket (válaszul az elektromágneses stimulációra)

- beindul a sejtek, szövetek és szervek anyagcseréje (mivel az anyagcsere a sejtek membránján keresztül elektromágneses ingerlés hatására valósul meg)


Egy kristály elektromágneses tere elméletileg minden területre kihat. Mégis csak ott hatásos, ahol hasonló frekvenciát (például: mert ugyanaz az ásvány alkotja) vagy hasonló energiastruktúrát talál. Ezt a jelenséget "rezonanciának" nevezzük. Azon a ponton, ahol a testtel érintkezésbe lép, egyfajta visszhang keletkezik, ahol a test hasonló anyaga, részecskéi vagy szerkezetei harmónikusan tudnak együtt rezegni azzal a frekvenciával, amely a kristályokból kilép. Ezzel az eljárással nemcsak a test fizikai részeit lehet stimulálni, hanem emelni lehet vele a megfelelő érzelmi, mentális és spirituális szintünket is. A kristálygyógyítás éppen ennek köszönhetően holisztikus tudomány.


A kristály gyógyító erejét valójában rezdő energiájának tartóssága és szabályossága okozza. A testünkben található kaotikus, zavaros frekvenciák a kristályok "behangoló" tulajdonságával harmonizálhatók. Testünkben az összehangolt rezgések és ritmusok kevesebb energiát emésztenek fel, mint az összevisszák vagy a zűrzavarosak. Ugyanúgy, mint ahogyan egy egész zenekart uralhat egy kitartó fuvolaszólam, testünk egész szimfóniáját be lehet hangolni egyetlen kristály rezgésével.


A kristály természetes sajátságai tehát azokra az alapelvekre utalnak, amelyeket a test, a lélek és a szellem használ..."

(Gienger, 2009, pp:16-18)


2011/01/11

MediDance-re hozzatok magatokkal:






















Tegnap örömmel tapasztaltuk, hogy a 2011-es év új MediDancereket is hozott.
Így aztán hasznosnak látjuk újra elismételni, hogy mit is hozzatok magatokkal egy-egy foglalkozásra:

Az első és legfontosabb:
ha még nem jártatok órán és van lehetőségetek rá küldjetek egy e-mailt az mdmedidance@gmail.com-ra, s mi válaszlevélként egy roppant hasznos infopakkot küldünk mindenféle klassz képpel és tudnivalóval.


A második, harmadik, negyedik legfontosabbak pedig:

- kényelmes ruha, akár réteges is, mert a foglalkozás alatt nagymértékű testhőmérséklet váltakozások vannak

- víz, víz és víz

- balett vagy dzsesszcipő (ezeket mi nagyon ajánljuk) de kezdésnek a 'vastagzokni' sem rossz, bár a parketten csúszik rendesen...

- jógaszőnyeg, vagy polifoam

Az alsó három csakra energetizálásához használt rázókendőt és a felső csakrákhoz használatos selyemkendőt az elején mi biztosítunk.

2011/01/06

Január 10-én kezdünk!


Igazság szerint már régesrég kellett volna egy bejegyzést írni a Maragdgatihara I. Workshopról, de amint a címből is kiderül ez még mindig várat magára (bár megjegyzem a hangoskép már két hét óta elérhető a tecsőn itt, és a Facebook oldalunkon is vannak fotók ám).

Addig is világgákürtöljük, hogy január 10-én, Hétfőn indulnak a 2011-es év MediDance órái, a szokott helyeken, a szokott időben!

Várunk szeretettel mindenkit!