What is MediDance?

MediDance - the movement-meditation with eyes wide open was created more than 15 years ago by Hungarian dance master and movement-therapist, Krisztina Kiss.

The unique, registered trade mark system combines different dance styles like afro, latin, oriental fusion, jazz etc. with yoga, chakra-meditation and relaxation techniques in order to achieve a total harmony of mind, spirit, soul and body.

Its proven positive effects on metabolism, immune and lymphatic system are the key of its growing success!

2010/11/29

Hogy is alakulnak a decemberi órák?


Akkor most gyorsan elmondjuk:

Erzsébetváros:
Dec. 3. (Péntek)
Dec. 6. (Hétfő) - Mikulás szpesöl
Dec. 10. (Péntek)

Göd:
Dec. 7. (Kedd)

Ezen kívül egy kedves meghívásnak teszünk eleget December 2-án, 19:00-tól!
Krinya az Életrezgés Életmód Központban fog a MediDance terápiás rendszeréről előadást tartani (katt ide a bővebb infoért) illetve 18-án pedig jön a Maragdgatihara I. Workshop!

2010/11/17

Huszonhárom sorban az első gödi óráról




Kis fáziskéséssel ugyan, de most jól, ámde röviden beszámolok az első, 11.16-i gödi óráról, amin bár én nem vettem részt, azt még nem zárja ki, hogy kitűnően, és kellő hitelességgel tudjak róla beszámolni, ugyebár: tehát állítólag szuper volt!
Van itt még két kép is a teremről, csak hogy mindenki lássa micsoda szépséges teremben MediDancelhetnek a gödiek Keddenként 18:30-20:30-ig.

2010/11/07

SAHASRARA - KORONACSAKRA




A csakrákról szóló bejegyzéssorozatunk utolsó fejezetéhez érkeztünk: itt a koronacsakra ezúttal is Klausbernd Vollmar tolmácsolásában:


"... ELNEVEZÉSEI: koronacsakra, ezerlevelű lótusz, sahasrara
ELHELYEZKEDÉSE: a kutacsoknál
ENDOKRIN MIRIGYE: a tobozmirigy
HORMONJA: melatonin
SZÍNEI: a szivárvány színei, fehér fény
MANTRÁJA: om, om mani padme hum (ejtsd: om mani peme hung)
KÖVEI: hegyikristály, gyémánt
ILLÓOLAJAI: -

ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:
A koronacsakra az abszolút szabadság tudati állapotát jelképezi. Ezen csakra síkján már magunk mögött hagyjuk ezeket az értékeléseket és ítélkezéseket, ezzel pedig, olyan szellemi állapotba jutunk, ahol nem különböztetjük meg a jót és a rosszat.
Arra tanít minket, hogy annál könnyebb az életünk, minél több ítélkezést hagyunk el, és minél magasabb a tudatunk szintje.
A koronacsakra a legmagasabb fejlett tudatot szimbolizálja, itt az ember már mestere saját gondolatainak, érzéseinek és testének. Feladatait minden energiáját mozgósítva oljda meg, mégis nyugodt és békés marad... megbízik belső hangjában, intuíciójában.

A KORONACSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:
A koronacsakra a legmagasabb rendű csakra. Egységet hoz létre, illetve túllép a jó és a rossz dualitásán. Ez a hozzátartozó belső elválasztású mirigyen is leképeződik, amely csak egy részből áll, és amelyek - legalábbis eddig - csak egy hormonja ismert. Az összes többi belső elválasztású mirigy több részből áll, és többféle hormont termel.

A KORONACSAKRA BETEGSÉGEI:
Sokak szerint melatonin (a koronacsakra hormonja) a meditáció során is keletkezik, és a meditáló a koronacsakrán keresztül veszi fel a magasabb rezgésű világok impulzusait. A melatonin szimbolizálja a koronacsakra megnyílását és aktivitását.
A kutatók azt sejtik, hogy a melatonin meghatározza álmainkat is. A meditáción kívül álmainkban érzékeljük a legerősebben a belső hangunkat.
A csakrarendszerre vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy a koronacsakra és a vele kapcsolatos tobozmirigy segít kapcsolatot teremteni belső vezetőnkkel. Aki lezárja magát e bölcsesség vagy belső hang elől, netán visszaél ezekkel, annak számolnia kell a koronacsakra zavarával, amely részben testi, de legtöbbször lelki zavarokban vagy pszichózisban mutatkozik meg. Ha valakinek hajlama van a pszichózisra, az semmiképpen ne meditáljon, és ne végezzen légzőgyakorlatokat. Ilyenkor a földelést kell megerősíteni, és a gyökércsakrával fontos foglalkozni.
A többi csakrával ellentétben a koronacsakra problémái ritkán okoznak klasszikus betegség-tüneteket. Az itt fellépő zavarok inkább pszichózisban és különféle személyiségváltozásokban nyilvánulnak meg. A legtöbb embernél nyugalmi állapotban van a koronacsakra. Problémák akkor lépnek fel, ha aktiválják, és nem ennek megfelelően viselkednek.

A KORONACSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ TESTI BETEGSÉG ÉS PROBLÉMA
Parkinson-kór

A KORONACSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ LELKI PROBLÉMÁK:
A koronacsakra pshichológiai témája arról szól, hogy a sötétségben meg kell találni a belső fényt. Ez kevésbé elvont megfogalmazásban úgy hangzik, hogy nem szabad feladni a reményt, és álmainkat követnünk kell.
Depresszió (a valódi depresszió és a depresszív hangulatok is arra vezethetők vissza, hogy a koronacsakrát ugyan aktiválták, de nem tudnak bánni az energiájával. A reaktív depressziónál, amelyet a társ, a gyermek, vagy akár a munkahely elvesztése vált ki, nagyon fontos megtartani a koronacsakra képi energiáit /a jövőképet/. Bármi is történjen az élet megy tovább. Minden depressziós helyzetben foglalkozni kell a gyökércsakrával is. Terápiaként ajánlatos összekapcsolni a koronacsakrát a gyökércsakráal. Ezzel összekapcsoljuk magunkban az Eget és a Földet, így helyreáll az életerő és újra élni akarunk! A kínai gyógyításban a koronacsakrát a test jang pólusának, a gyökércsakrát pedig a jin pólusának tekintik. A két pólus között áramlik az életenergia.
Alzheimer-kór, Dementia, Epilepszia, Skizofrénia (Vollmar:2002, pp:82-87)

2010/11/05

Mi is az a MARAGDGATIHARA?


Nnna, hát akkor kezdjük az elején:

Amikor kialakult a MediDance végleges fejlődési modellje, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen megkülönböztető nevei legyenek az adott szinteknek.
Abban mindketten egyetértettünk, hogy valami egyedit, máshoz nem hasonlíthatót kell találnunk, olyat, amit a rendszerrel haladók hivatkozási alapként kezelhetnek mind társaik, mind pedig későbbi tanáraik, mestereik körében, ergo ami mindenhol, minden MediDancernek ugyanazt jelenti.
Abban is biztosak voltunk, hogy ezeknek a neveknek tükrözniük kell a MediDance lényegét és összhangban kell lenniük a szellemiségével. Hamar rájöttünk, hogy ilyen szavak nem nagyon vannak. Így hát kénytelenek voltunk "legyártani" őket (mire is volt jó az a párévnyi nyelvészet az egyetemen ugye...)

Azonos mintát követtünk minden esetben:
Alapként adott csakrák szanszkrit nevét vettük, ezekhez hozzátettünk drágakövek szanszkrit megfelelőit, valamint a test-lélek-szellem-magasabb tudat négyesre vonatkozó szintén szanszkrit szavakat majd mindezeket numerológiai szempontból 3-6-9-11 -re hoztuk ki.

Amikor mindezzel kész lettünk jól hátradőltünk és megbarátkoztunk ezekkel a furcsa hangzású, de annál jobb rezgésű műszavakkal, amik aztán a szabadalmi hivatal egyik ügyintézőjénél kötöttek ki, mint a MediDance rendszer fejlődési szintjeinek hivatalos nevei.

A kezdő szint esetében teljesen világos volt, hogy a gyökércsakra lesz a kiinduló pont, aminek ugye szanszkrit megfelelője a muladhara . Mivel a csakrákhoz tartozó drágakövek és féldrágakövek tárháza elég nagy, s mindegyiknek más-más jótékony hatása van, úgy döntöttünk nem ez alapján fogjuk az adott szintekhez az adott kövek neveit rendelni, hanem tisztaságuk, nemességük alapján. Így kerültek képbe a smaragd-rubin-zafír-valamint minden nő legjobb barátja: a gyémánt szavak, ezek is természetesen szanszkritül. Nadehát még bele kellett bindzsizni valahogy a test-lélek-szellem-magasabb tudat szavakat is, ráadásul ott volt még a numerológiai szempont is csak hogy könnyítsünk a dolgunkon :-).

A hosszas bindzsizés eredményeképp a "MediDance Kezdő" így lett MARAGDGATIHARA. (A muladhara = gyökércsakra, a maragdam=smaragd, és a gaatiman padartha=mozgásban lévő test szavakból, hármas numerológiai értékkel.)

A középhaladónál a szakrális csakrát vettük alapul és csináltunk belőle szépen egy hatos numerológiai értékkel bíró a svadisthana=szakrális csakra, a ratnaraj= rubin, és a maanasika= lélekkel teli szavakból összetevődő MAANITSIKANRAJ -t.

A haladó szintnél, amikor már tudatosabban dolgozik minen MediDancer a homlokcsakra szanszkrit megfelelőjét az ajna-t egészítettük ki az avadhaana = teljes tudatosság, sanipriya = zafír, és az atman szavakkal, így kaptuk a kilences numerológiai értékű SAVADATMANOPRAJNA-t.

A felsőfok egyértelműen a koronacsakrát és a legnemesebb követ jelenti. A SAHASHARAVARJA szavunk a sahasrara=koronacsakra, az uttara=magasabb és a varja=gyémánt szavakból tevődik össze és a legmagasabb tizenegyes numerológiai értékkel bír.

A bejegyzés címére tehát a válasz: a MARAGDGATIHARA a a MediDance kezdő szintje, ahol a tánc-jóga-mozgásmeditáció-relaxációs alapokon keresztül kezdünk el a csakráinkkal foglalkozni, azokat energetizálni, helyes működésre serkenteni.

Ha már így jól bepromóztuk a Maragdgatiharát, elmondjuk még azt is, hogy lesz december 18-án egy egésznapos workshop (10:00-17:00) e téma-jóga-tánc-relaxkörben, de arról majd úgyis lesz külön blogbejegyzés hamarosan :-)



2010/11/03

AJNA - HOMLOKCSAKRA


AJNA - HOMLOKCSAKRA


"...ELNEVEZÉSEI: homlokcsakra, harmadik szem, egy szem, ajna

ELHELYEZKEDÉSE: a szemöldökök között

ENDOKRIN MIRIGYE: agyalapi mirigy

HORMONJAI: az agyalapi mirigy serkentő és kormányzó hormonjai

ÉRZÉKELÉSE: a "hatodik érzék"

HOZZÁTARTOZÓ TESTRÉSZEK: agy, arc, orr

SZÍNE: ibolya

MANTRÁJA: om, vagy ksham

MEGERŐSÍTÉSEI: Én vagyok. Felelős vagyok az életemért.

TANULÁSI FELADATA: vállalni a felelősséget saját magunkért.

SZIMBOLIKÁJA: az ibolyakék piramis

KÖVEI: ametiszt, lapislazuli, zafír, szodalit, és minden ibolyakék kő

ILLÓOLAJAI: jázmin, muskotályzsálya, pacsuli


ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE:

Néhány szerző megkülönbözteti a homlokcsakrát a harmadik szemtől.

Vollmar szerint a harmadik szem egy külön központ a fej belsejében, a homlokcsakra viszont a fejen kívül van.

Címszavai: a lélek székhelye, az intuíció, a felelősség önmagunkért, a tiszta érzékelés, a felismerés, a bizalom


A klasszikus hindu felfogás szerint a homlokcsakra a léle székhelye, ez vezérli a koncentrációt, az intuíciót és meditatív képességeinket.

A harmadik szem az intuíció és a hatodik érzék szerve, amivel olyan dolgokat érzünk meg, amit általában nem szoktunk. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyszerű ötletünk támad, és amikor jogosan védve érezzük magunkat. Ilyenkor a belső látásunk és érzéklésünk működik, amely itt indul be, és a koronacsakrában teljesedik ki.

A harmadik szem a legfinomabb kommunikációs impulzusokat is érzékeli. Érzékelése tudatosságot hoz létre, ami minden spirituális felfogás szerint a belső fény érzékelésétől függ.

A torokcsakra síkján megtanultunk hallgatni a belső hangunkra. A homlokcsakránál észre kell vennünk felsőbb énünk irányítását, amely az önmagunkért való felelősségre emlékeztet. "Kövesd az intuíciódat, az megmutatja, mit kell tenned!". Általában túl gyors tempóban élünk ahhoz, hogy érzékeljük intuíciónk üzeneteit. Ezért előbb le kell lassulnunk, vagy legalábbis szüneteket kell beiktatnunk, hogy kapcsolatba kerülhessünk intuíciónkkal. Ha fokozatosan egyre jobban tud intuíciójára hagyatkozni, akkor a következőt tartsa szem előtt:

HA KÉTSZER KAPJA UGYANAZT AZ ÜZENETET (AKÁR ÁLOMBAN IS), AKKOR CSELEKEDJEN ENNEK MEGFELELŐEN, HA EZ KIVITELEZHETŐ.


A homlokcsakra legfontosabb feladata ennek ellenére mégis az, hogy ne azonosítsuk magunkat az intuíciónkkal. Az ázsiai szerzetesek, akik egész életükben a csakrákkal foglakoznak, ezen a síkon különleges érzékelésre tesznek szert, amely azt mutatja, hogy a tanítvány elérte a fejlődésnek ezt a szintjét.

A nyugati ember a homlokcsakra gyakorlataival erősíti intuícióját és gondolati-érzelmi tisztaságát, ami egyébként ezen a síkon már nem megkülönböztethető. Objektivitásra törekszünk, amihez előbb fel kell oldanunk a külvilágra kivetített gondolatainkat, érzéseinket. Különben csak saját magunkat szemléljük mindenben, s ennek nem is vagyunk tudatában.

Ha nyitva van a harmadik szemünk, akkor tovább látunk saját magunknál. Ez előkészíti a koronacsakrához vezető utolsó lépést, ahol már nem azonosítjuk magunkat énünkkel. Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem azonosítjuk magunkat a képességeinkkel, a gyengeségeinket pedig nem veszük túl komolyan.

A harmadik szem irányítja a nevetést is, ezért a homlokcsakra egyik legnagyobb feladata, hogy tudjunk nevetni magunkon.


A HOMLOKCSAKRA BETEGSÉGEI:

A gondolatformák és az érzések a harmadik szemben alakulnak át anyagilag is érzékelhető üzenetté - hormonokká. A hinduizmus, az Ayurvéda és a jógafilozófia is a hipofízis két lebenyében hagyományosan az anyag és a szellem szimbólumát látja. Mivel ez a mirigy a látóidegek kereszteződésében található, egyúttal az érzékelést is kihangsúlyozza, amely jelentős hatást gyakorol a tudat kialakulására.

A homlokcsakrához a 35-42 életévek tartoznak. Ez az életközepi válság tipikus korszaka, amikor hirtelen felvetődik az élet értelmének kérdése. A homlokcsakra hatására ekkor többnyire új értékeket fedezünk fel. A régi értékrendszerünket már túlhaladottnak tartjuk, az újat pedig még nem ismerjük. Már nem hiszünk az alsó csakrák értékeinek kizárólagosságában, és éppen úton vagyunk egy magasabb tudati sík felé. Az átmenet érzése az ébredő homlokcsakra energiáinak eredménye.

A homlokcsakra minden zavarát a hiányzó belátás és felismerés, valamit a zavaró érzékelés jelzi, amely azért van, mert az érintett nem akar az intuíciójára hallgatni, vagy nem bízik benne, és nem bízik saját képességeibe, megérzéseiben sem. A homlokcsakra leggyakoribb problémája a belső képek hiánya. Az érintett nem látja, hogyan tovább, nincs jövőképe.

A HOMLOKCSAKRA FIZIOLÓGIÁJA:

Az agyalapi mirigy különböző hormonokat termel, amelyek többek között a növekedést, az inzulinkiválasztást, a tejképzést és a testnedveket befolyásolják, illetve amelyek a mellékvesekéregre és a nemi szervekre hatnak. Mintegy karmesterként irányítja a többi mirigy hormontermelését. Az agyalapi mirigyet pedig a hipotalamusz irányítja, amely a szimpatikus idegrendszerre reagál. A hipotalamusz hat a látásra és a látomásokra.

A holmlokcsakra zavarára visszavezethető testi betegségek és problémák:

Fejfájás, látászavarok (távollátás, rövidlátás, kötőhártyagyulladás, astigmatizmus, zöld hályog, szürke hályog, migrén, nátha ..." (Vollmar: 2002, pp: 74-80)